Vivian

Een shotje appelciderazijn per dag kan wonderen doen

Volgens de een is appelciderazijn dé manier om af te vallen, de ander zweert erbij voor een gladde en egale huid. Veel mensen drinken dan ook dagelijks appelciderazijn – een shotje puur of verdund in een glas water – maar wat klopt er eigenlijk van die gezondheidsvoordelen? Wij zetten het op een rijtje. 

Het zit vol gezonde stoffen

Appelciderazijn wordt gemaakt door de suikers uit appels te fermenteren. Dit verandert de suikers in azijnzuur, wat de azijn zijn sterke zure smaak en geur geeft. Onderzoekers geloven dat dit azijnzuur verantwoordelijk is voor de vele gezondheidsvoordelen van appelciderazijn. Daarnaast bevat organische, ongefilterde appelciderazijn ook nog een substantie die ‘mother‘ wordt genoemd. Deze substantie bevat strengen eiwitten, enzymen en goede bacteriën, die de azijn een troebel uiterlijk geven. Wanneer je een slok appelciderazijn neemt, is het dan ook belangrijk om deze even goed te schudden of te roeren, zodat je álle gezonde stoffen binnenkrijgt.

Het kan schadelijke bacteriën doden

Azijn wordt al decennialang gebruikt om mee schoon te maken en mee te desinfecteren. De belangrijkste stof in azijn – azijnzuur – kan schadelijke bacteriën doden of voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen. Daarnaast kan je azijn ook gebruiken als natuurlijk conserveermiddel, het zorgt er namelijk voor dat eten langer goed blijft. Ook wordt er gezegd dat appelciderazijn goed werkt tegen acne wanneer je dit met een wattenschijfje op de huid dept, maar hier is nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor. 

Het kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

Een van de gezondheidsvoordelen van appelciderazijn is de bloedsuikersverlagende werking. Vooral mensen met diabetes type 2 kunnen hier baat bij hebben. Zij hebben vaak hoge bloedsuikerspiegels, veroorzaakt door insulineresistentie of het onvermogen om insuline te produceren. Uit een kleinschalig onderzoek onder diabetespatiënten bleek dat het drinken van twee eetlepels appelciderazijn voor het slapengaan de bloedsuikerspiegel de volgende ochtend met vier procent verminderde. In een ander klein onderzoek onder vijf gezonde personen, daalde de bloedsuikerspiegel zelfs met ruim dertig procent na het eten van vijftig gram wit brood. Zowel gezonde mensen als diabetespatiënten kunnen dus baat hebben bij het drinken van appelciderazijn. Toch is het belangrijk om appelciderazijn niet met medicatie te vergelijken. Slik je bijvoorbeeld al bloedsuikerverlagende medicijnen? Vervang deze dan niet zomaar door een paar eetlepels appelciderazijn, maar overleg dit met je (huis)arts.

Het kan helpen bij afvallen

Door voor een maaltijd een eetlepel appelciderazijn te drinken, raak je eerder verzadigd en heb je dus minder honger. Ook heb je gedurende de dag minder last van cravings. Zo eet je op een dag dus minder calorieën en kun je op den duur afvallen. In een studie namen proefpersonen appelciderazijn bij een koolhydraatrijke maaltijd. Wat bleek? Zij zaten sneller en langer vol, waardoor zij zo’n 200-275 minder calorieën aten dan degenen die géén appelciderazijn hadden gedronken. In een ander onderzoek dronken 175 mensen met obesitas dagelijks één of twee eetlepels appelciderazijn. Degenen die één eetlepel azijn dronken, vielen zo’n 1,2 kilo af; degenen die twee eetlepels dronken vielen 1,7 kilo af. Dit is echter het gewichtsverlies over een periode van drie maanden, dus het effect is niet bepaald groot te noemen. Toch kan een dagelijkse eetlepel appelciderazijn wel helpen bij gewichtsverlies, afhankelijk van de rest van je eetpatroon.

Het is goed voor je huid

Appelciderazijn schijnt ook wonderen te doen voor je huid. Het wordt vaak gebruikt om droge huid en eczeem tegen te gaan, vanwege zijn antibacteriële werking. Zo kun je appelciderazijn verdunnen, en het zo gebruiken als een facewash of toner. Daarnaast zou het ook een natuurlijk middeltje zijn tegen acne. Toch is er nog niet voldoende onderzoek gedaan om deze beweringen te ondersteunen. Wees dus voorzichtig met het (direct) aanbrengen van appelciderazijn op je huid.

Lees ook: Dit is waarom je appelciderazijn moet drinken voor het slapengaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Healthline | Beeld: Apple Cider Vinegar door Mike Mozart onder de licentie CC By 2.0