Sabine

De bereiding ervan gaat niet altijd goed in de airfryer

Een gerecht met (veel) geraspte kaas? Daar zeggen we geen nee tegen. Pas alleen wel een beetje op met de bereiding ervan, want je kunt een met geraspte kaas afgetopte ovenschotel beter niet in de airfryer bereiden. 

Smelttempo en smeltpunt

Met geraspte kaas kun je veel kanten op. Bovenop je hamburger, bovenop een lasagne, bovenop je frietjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al moet je wel oppassen als je geraspte kaas in de airfryer wilt laten smelten. Elke kaassoort heeft namelijk een ander smeltpunt en de apparatuur die je gebruikt om de kaas te smelten heeft ook een effect hierop. Zo smelten een magnetron, een oven, een toaster en een airfryer kaas allemaal op een ander tempo.

Te hoge temperatuur in de airfryer

Het is beter om niet zomaar een handvol kaas over je airfryer-gerecht te deponeren. Het resultaat kan namelijk best tegenvallen wanneer je je creatie uit de luchtfriteuse haalt. We leggen het uit. In de airfryer bereid je gerechten vaak twee keer zo snel als in de oven, maar om dat resultaat te bereiken moet-ie wel een bepaalde hoge temperatuur bereiken. En de hoge temperatuur van deze tool is ook de reden waarom je beter geen geraspte kaas in de airfryer kunt doen.

Het gevolg

Doe je geraspte kaas toch in de airfryer – en dan bedoelen we bovenop een gerecht, als je het ín je gerecht verwerkt is er niets aan de hand – dan kan het misgaan. Airfryers zijn zo heet, dat de kaas vaak te snel smelt. De gesmolten kaas is daarnaast behoorlijk vet, waardoor het van je gerecht af kan vallen als je een ovenschaal net iets te vol hebt gedaan. Het resultaat? De kaas eindigt op de bodem van je airfryer. Soms brandt het zelfs aan, waardoor het lastig te verwijderen is. Valt je kaas niet van je gerecht af, omdat je genoeg ruimte in de schaal overhebt? Dan kan het alsnog voorkomen dat de kaas wel erg bruin wordt bovenop je gerecht door de hitte.

Oplossing

Wil je wel geraspte kaas voor je airfryer gerechten gebruiken? Zorg dan voor twee dingen: voeg de geraspte kaas pas later toe en zorg ervoor dat je gerecht genoeg ruimte heeft voor de geraspte kaas, zodat het er niet af kan vallen. Is te doen, toch?

Lees ook: Recept: zo maak je Poolse kaas-aardappeldumplings pierogi

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Mashed | Beeld: Sigmund (Unsplash)