Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool, grof gesneden  
  • 1 groot ei
  • 400 gram geraspte mozzarella
  • 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout
  • 60 milliliter marinara of pizzasaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gram tomaatjes, gehalveerd
  • Gescheurde verse basilicum, voor garnering
  • Balsamico glazuur, voor garnering 
Sanne
15 + 45 min. wachttijd min.
1-2 pers.
Ingrediënten
  • 1 grote bloemkool, grof gesneden  
  • 1 groot ei
  • 400 gram geraspte mozzarella
  • 100 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout
  • 60 milliliter marinara of pizzasaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gram tomaatjes, gehalveerd
  • Gescheurde verse basilicum, voor garnering
  • Balsamico glazuur, voor garnering 

Een heerlijke basis voor je pizza

We zijn op de Kookfans-redactie dol op pizza’s. Helaas is dit niet de gezondste maaltijd, maar je kunt het natuurlijk wel een stukje gezonder maken. Met een bloemkool pizzabodem bijvoorbeeld! Wij geven je een recept om zelf thuis zo’n bodem te maken. En vooruit, ook om te beleggen!

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Breng in een grote (koeken)pan een laagje water aan de kook. Breng op smaak met zout.
  • Voeg de bloemkool toe in een gelijkmatige laag en kook tot de roosjes knapperig zijn, ongeveer 3 tot 4 minuten.
  • Giet de bloemkool af en leg op een schone theedoek (of keukenpapier). Dep droog zodat al het water eruit gaat.
  • Doe de uitgelekte bloemkool in de keukenmachine en pulseer tot het kleine stukjes zijn (dit kan ook met een mixer of ander keukenapparaat). Giet overtollig water af in keukenpapier.
  • Doe de uitgelekte bloemkool in een grote kom en voeg het ei, 200 gram mozzarella en 50 gram Parmezaanse kaas toe. Breng op smaak met zout.
  • Leg het deeg op een bakplaat bekleed met kookspray en rol uit tot een pizzabodem.
  • Bak de bodem goudbruin droog, ongeveer 20 minuten.
  • Bedek de bloemkool pizzabodem met marinara, resterende mozzarella en parmezaan, knoflook en tomaten. Bak tot de kaas is gesmolten en de korst knapperig is, nog 10 minuten.
  • Garneer de pizza met basilicum en besprenkel met balsamicoglazuur.
  • Eet smakelijk!

Variëren met toppings

We geven je in dit recept een voorbeeld van een simpele manier om de pizzabodem te beleggen, maar natuurlijk kun je hier eindeloos mee variëren. Wees creatief of kies juist jouw favoriete pizzasmaken. Ham, ananas, olijven, pepperoni, ui, paprika: het kan allemaal!

Ook lekker: Recept: gefrituurde chili knoflook bloemkool

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Pexels