Ingrediënten
  • Voor het dumplingdeeg:
  • 240 gram bloem
  • Halve theelepel zout
  • 1 ei
  • 115 sour cream
  • 55 gram boter
  • Voor de vulling:
  • 230 gram warme aardappelpuree
  • 120 gram geraspte cheddar
  • Om te serveren:
  • 125 gram spekjes (of 4 lente-uitjes voor vegetarische pierogi)
Sabine
60 min.
3 á 4 pers.
Ingrediënten
  • Voor het dumplingdeeg:
  • 240 gram bloem
  • Halve theelepel zout
  • 1 ei
  • 115 sour cream
  • 55 gram boter
  • Voor de vulling:
  • 230 gram warme aardappelpuree
  • 120 gram geraspte cheddar
  • Om te serveren:
  • 125 gram spekjes (of 4 lente-uitjes voor vegetarische pierogi)

Geloof ons: hier blij je in dooreten!

Je moet van goeden huize komen wil je nee zeggen tegen een portie dumplings. Het is comfortfood ten top. Nu raken we in Nederland steeds bekender met Aziatische dumplings, maar de liefhebbers onder ons moeten ook echt eens de Poolse variant proberen. Geloof ons, deze pierogi zorgt voor een ware smaaksensatie.

Zo maak je het:

  • Begin met het deeg: Doe de bloem en het zout in een kom en roer kort. Breek een ei en meng met het bloemmengsel. Het deeg moet goed kruimelig zijn.
  • Voeg sour cream en boter toe aan het mengsel en kneed tot een plakkerige bal. Blijf kneden (zonder extra bloem toe te voegen) tot het deeg minder plakkerig is.
  • Doe het deeg in een kom en laat het 30 tot 60 minuten rusten in de koelkast.
  • Maak nu de vulling: Meng hiervoor simpelweg de aardappelpuree met de geraspte kaas. Zorg ervoor dat de aardappelpuree warm is, zodat de kaas smelt. Voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe.
  • Zo stel je de pierogi samen: Rol het pierogi-deeg uit tot het 0,4 cm dik is. Gebruik een koekjesuitsteker van 5 cm breed om cirkels uit het deeg te snijden. (De restjes kun je in kleine stukjes snijden en meekoken in een soep, maar dat is optioneel.)
  • Plaats 1,5 eetlepel van de vulling in het midden van de pierogirondjes. Vouw het deeg dicht, zodat het een zakje rond de vulling vormt. Gebruik de randen van een vork om de pierogi dicht te drukken. Merk je dat je nu wel erg veel pierogi hebt? Dan kun je ze nog tot 4 weken ongekookt bewaren in de vriezer.
  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Kook daarna maximaal 10 pierogi’s tegelijkertijd gaar in het water. Wanneer de pierogi drijven zijn ze klaar.
  • Maak daarna de topping: Bak de spekjes krokant in een pan. Ga je voor een vegetarische versie? Smelt dan een klein beetje boter in een pan en bak hierin de gesneden lente-ui. Serveer de topping over de pierogi. Geniet ervan!

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: King Arthur Baking | Beeld: iStock