Sabine

Is het oké om gekiemde knoflook te eten?

Van knoflook kun je eigenlijk niet genoeg hebben in huis, toch? Het kan dus maar zo dat je een nieuw netje knoflook koopt en per ongeluk de oudere knoflook vergeet. Tot je een keer je voorraadkast gaat reorganiseren en oude knoflook tegenkomt. Kom je tenen knoflook tegen die gekiemd zijn? Dan kun je daar het volgende nog mee.

Groene deel

Wanneer je een gekiemd teentje knoflook tegenkomt, gooi je het misschien wel weg. Zeker als je tig teentjes hebt die nog ‘goed’ zijn. Maar ook die gekiemde teen is nog goed. Er kleeft alleen een klein nadeel aan: het groene deel van je knoflookteen is erg bitter. 

Hoe te gebruiken?

Mensen denken nog weleens onterecht dat gekiemde knoflook niet meer goed is, maar je kunt er echt nog prima mee koken. Mits je het gebruikt in gerechten waarin knoflook geen prominente rol speelt. In dat geval merk je de bittere smaak waarschijnlijk niet. Als je een gerecht maakt met de focus op knoflook, zoals knoflookbrood, knoflookboter of pasta aglio e olio, dan kun je het beste de verse knoflookteentjes gebruiken. 

Knoflook laten kiemen

Blijkbaar is het helemaal niet zo erg om de knoflook te laten kiemen. Volgens the American Chemical Society bevatten gekiemde knoflooktenen meer antioxidanten dan verse knoflooktenen. Maar goed, je hebt dan wel te maken met een bittere smaak.

Voorkomen

Wil je voorkomen dat je knoflook bitter gaat smaken? Dan kun je dat het beste doen door je knoflook goed te bewaren. Thuis in een donkere, koele plek is het beste. Je kunt knoflook ook in de koelkast bewaren. Dat voorkomt ook dat de knoflook gaat kiemen. Als je echt te veel knoflook hebt, kun je het ook altijd invriezen. Pel daarvoor de knoflooktenen, snij of pureer het en doe het in een vorm voor ijsblokjes. Als je de knoflook dan nodig hebt, kun je het eruit halen.

Lees ook: Recept: knoflook-dille hummussaus met slechts 4 ingrediënten

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Mashed | Beeld: Kookfans