Deze voor- en nadelen voor de gezondheid kan de rode ui hebben

Eet jij liever rode of gele ui? Veel mensen eten graag een rood uitje door de salade of door een roerbakgerecht. Zet jij de rode knol ook regelmatig op tafel? Dit kan er dan gebeuren met je lichaam.

1. Brandend maagzuur verergeren

De consumptie van rode uien kan de symptomen van brandend maagzuur verergeren, bijvoorbeeld zure oprispingen. Mensen die hier gevoelig voor zijn, moeten daarom oppassen met rode uien. Dit geldt trouwens ook voor andere voedingsmiddelen. Met name pittige etenswaren, citrusvruchten, alcohol en tomaten kunnen klachten geven bij mensen met een gevoelige maag.

2. Antibacterieel werken

Er is steeds meer bewijs dat uien een antibacterieel effect kunnen hebben op het lichaam. Ze zouden zelfs schadelijke bacteriën als E.coli en S.aurus tegen kunnen gaan. Op die manier zou de rode ui lichamelijke kwaaltjes kunnen verminderen of voorkomen!

3. PDS-symptomen verergeren

Een gezondheidsnadeel van de rode ui is dan weer dat de consumptie ervan symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS) erger kan maken. Dit syndroom geeft klachten als buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, diarree of juist constipatie. Rode ui wordt vaak in verband gebracht met deze klachten, net zoals knoflook en koffie.

4. Bloedsuiker stabiliseren

We sluiten af met een gezonde eigenschap van de rode ui. Het regelmatig eten van deze ui kan helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, iets dat extra belangrijk is voor mensen met diabetes type 2 of prediabetes.

Lees ook: Wat er met je lichaam kan gebeuren als je regelmatig mandarijnen eet

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Eat This | Beeld: Unsplash