Met deze gewoonten drink jij flink wat jaartjes van je leven af

We weten allemaal dat frisdrank niet de gezondste optie is. Het is slecht voor je tanden, het kan je spieren verzwakken en het zorgt ervoor dat je cravings krijgt. Ook kan het regelmatig drinken van frisdrank ervoor zorgen dat je leven wordt verkort. Nu zeggen we niet dat een colaatje op zijn tijd je direct een jaar van je leven kost, maar het is goed om je bewust te zijn van slechte frisdrankgewoonten. Deze zes gewoonten kun je beter afleren. 

1. Je drinkt te veel frisdrank

Het zal je niet verbazen dat deze gewoonte op nummer één staat: je drinkt te veel en te vaak frisdrank. Als je meer dan twee blikjes frisdrank per dag drinkt, heb je een groter risico om te sterven aan aandoeningen van de bloedsomloop of spijsverteringsziekten. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2019 dat in de Journal of the American Medical Association is gepubliceerd.

2. Je drinkt light-frisdrank

Denk je een gezondere keuze te maken door een light-colaatje te kiezen? Helaas pakken deze ook niet goed uit voor je gezondheid. Hetzelfde onderzoek uit 2019 wijst uit dat light-frisdranken zelfs drie keer zo gevaarlijk zijn als de normale variant.

3. Je kiest drankjes met veel suiker

Hoewel de ene frisdrank de ander niet is, bevatten de meeste veel suiker. En laat dat er nou juist voor zorgen dat je sneller oud wordt en dat je leven wordt ingekort. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat in Aging Cell gepubliceerd is. Ruil je suikerrijke frisdrankjes liever om voor gezondere alternatieven met een stuk minder suiker, zoals deze gezonde drankjes.

4. Je kiest de kleurrijke drankjes

Zoals je misschien al wel verwacht, zijn de frisdranken met de leukste kleurtjes ook het meest zoet. Niet alleen bevatten deze drankjes veel suiker, ook de kleurstoffen kunnen flink wat schade aanrichten in je lichaam. Onderzoeken hebben aangetoond dat yellow-5 en red-40 invloed hebben op je DNA en kanker kunnen veroorzaken. Kies liever een frisdrank met een meer natuurlijke kleur.

5. Je drinkt voordat je gaat sporten

Volgens experts kun je beter geen frisdrank drinken voordat je gaat sporten. Naast dat het je een vol gevoel kan geven, zorgt het er ook nog eens voor dat je niet goed gehydrateerd bent.

6. Je drinkt frisdrank voordat je naar bed gaat

‘s Avonds op de bank een cola voor het slapen gaan is misschien lekker verfrissend, het is helaas niet zo goed voor je. Het kan er namelijk voor zorgen dat je minder goed slaapt. Als je vaak ‘s avonds frisdrank drinkt, schopt dit je slaapritme helemaal in de war. En een goede nachtrust is nu net belangrijk voor een lang en gezond leven. Laat die frisdrank dus ‘s avonds maar staan en kies voor een glas water of een lekker theetje.

Lees ook: Feit of fabel: helpt kauwgom kauwen je met afvallen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Eat This, Not That | Beeld: Unsplash, Talles Alves