Tjitske

Voorkom deze vaak gemaakte fouten

Bepakt en bezakt kom je thuis van de supermarkt of markt. Boodschappentassen, kratten en dozen vol met eten en drinken worden aangesleept. Je bent moe en wil niets liever dan op de bank ploffen, dus je propt gauw de verse waren in de koelkast, zet de rest in de voorraadkast en bent er klaar mee. Volgende keer kun je maar beter wel even aandacht schenken aan hoe je verse groenten en fruit opruimt, want zo blijft het veel langer houdbaar.

Deze zes fouten maakt bijna iedereen.

1. Je legt bladgroente niet tussen keukenpapier

Als je bladgroente zoals spinazie of sla een beetje vochtig is geworden, wordt het snel bruin en gaat het rotten. Daarom kun je het beste de groente in een afgesloten bakje met een stuk keukenpapier erbij bewaren, zodat het keukenpapier het vocht op kan nemen. Je kunt ook een keukenpapiertje in het geopende zakje doen en deze weer goed afsluiten.

2. Je gooit avocadopitten weg

Als je een halve avocado op je brood of door je salade doet, wil je de andere helft natuurlijk later nog gebruiken. Helaas wordt avocado heel snel bruin, wat er niet alleen vies uit ziet, maar het smaakt ook niet meer lekker. Leg de avocado mét pit in een afgesloten trommeltje in de koelkast. Dit werkt ook als je er al guacamole van hebt gemaakt. Leg de pit bij de guacamole zodat het langer lekker blijft.

3. Fruit wassen

Natuurlijk moet je fruit wassen voordat je het eet. Maar veel mensen spoelen meteen het hele bakje aardbeien, blauwe bessen of frambozen af om er vervolgens een paar van te eten. De rest gaat nat in de koelkast. Niet doen! Het vocht zorgt er namelijk voor dat het fruit sneller gaat schimmelen. Droog het fruit af voordat het de koelkast in gaat!

4. Groente verstoppen

Belanden je verse groenten en fruit achterin de koelkast? Niet handig! De kans is groot dat hier allerlei ander eten voor gezet wordt, waardoor je vergeet dat je nog die zak wortels of spinazie had. Bewaar verse groenten en fruit dus vooraan, zo raakt het ook niet beurs omdat het in een hoekje gepropt wordt.

5. Knoflook en ui niet apart bewaren

Gooi jij groente en fruit dat niet in de koelkast hoeft op één hoop? Niet handig, want ui en knoflook moeten echt apart van fruit! De sterke geur kan namelijk in het fruit sijpelen waardoor het niet meer lekker smaakt. Doe het liever in een afgesloten trommeltje.

6. Appels

Heb je een hele hoop appels ingeslagen? De meeste appels blijven wel een goede week lekker, maar je kunt ze ook langer bewaren! Wikkel ze allemaal apart in een keukenpapiertje en leg ze voorzichtig in de groentelade van je koelkast. Zorg ervoor dat deze niet wild wordt opengetrokken, dan worden de appels snel beurs en rot.

Lees ook:  Recept: geroosterde spruitjes met een romige kaassaus

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cooking Light | Beeld: Pexels