Tjitske

Dit eten verlaagt cholesterol

Helaas ontkomen veel mensen er niet aan: een verhoogd cholesterol. Een kwart van de mensen tussen de 30 en 70 jaar heeft een verhoogd cholesterol, met alle gevolgen van dien. Een verhoogd cholesterol, en dan hebben we het over het slechte LDL cholesterol, kan namelijk leiden tot een hartinfarct, andere hart- en vaatziekten en galstenen. Het is daarom van belang om je cholesterol laag te houden. Deze voedingsmiddelen kunnen je daarbij helpen.

Een gezond dieet draagt bij aan een gezond lichaam.

1. Zwarte bonen

100 gram zwarte bonen bevat slechts 154 calorieën en wel 8,5 gram vezels en 9 gram eiwitten. Bonen geven je lang een verzadigd gevoel dankzij de vezels en bovendien werken vezels goed tegen LDL cholesterol.

2. Appels

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig nuttigen van een appel je cholesterol kan verlagen. Dan moet je wel de schil opeten, want daar zit een antioxidant in dat je bloed goed doet stromen en cholesterol verlaagt.

3. Pecannoten

Noten zijn vaak vet, maar bevatten goede vetten. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren in pecannoten dragen bij aan een gezond cholesterolpeil. Ook bevatten pecannoten bètacaroteen en vitamine E die ontstekingsremmend werken.

4. Zoete aardappel

Zoete aardappel, flespompoen en pastinaak zit allemaal vol vezels, kalium en bètacaroteen. Al dit gaat hartziektes tegen.

5. Havermout

Havermout bevat oplosbare vezels die LDL verlagen. De havermout absorbeert water in maagdarmkanaal en voert vet af voordat het in je bloedstroom kan komen.

6. Linzen

Linzen zitten net als bonen vol met eiwitten en vezels. Ook bevatten ze veel vitaminen en mineralen die je lichaam helpen om plaque uit je bloed te halen.

7. Walnoten

Walnoten hebben de vorm van hersenen, waar ze toevallig ook heel goed voor zijn! Dat niet alleen, één handje walnoten per week kan het risico op hart- en vaatziektes al met 19 procent verkleinen. Eet ze uit het vuistje of door de yoghurt, salade of soep.

8. Kruiden

Kruiden helpen an sich niet per se tegen cholesterol, maar door je eten goed te kruiden kun je wel minder zout en vettige sauzen gebruiken. Kies er daarom liever voor om je eten op smaak te brengen met knoflook, rozemarijn, basilicum, gember, peper, oregano en koriander zodat je minder zout hoeft te gebruiken.

Lees meer op de volgende pagina.

Pagina 1/3