Sabine

Heb je ontzettend veel zin in een bepaald soort voedsel? Dit zegt het mogelijk over je gezondheid

Zo nu en dan heb je onverklaarbaar veel zin in een bepaald soort eten. De een kan de chocolade dan écht niet weerstaan en de ander voelt heel erg de behoefte om een groot stuk vlees naar binnen te werken. Maar wist je dat deze zogeheten food cravings ook wat kunnen verklappen over je gezondheid?

Hieronder vind je de meest voorkomende cravings en hoe het kan dat je er zoveel zin in hebt:

Suiker en snoepjes

Donuts, autodrop, appelflappen, stukken taart: wie zoete trek heeft wil het allemaal wel naar binnen werken. Onverklaarbaar veel zin hebben in zoetigheid kan verschillende dingen betekenen. “Hoe meer zoetigheid je eet, hoe meer je er zin in hebt”, vertelt voedingsdeskundige dr. Marilyn Glenville aan Cosmopolitan. Wanneer je suiker eet, gaat je bloedsuiker omhoog en wordt er insuline aangemaakt. Dit levert energie op, maar daarna crasht je energielevel als het ware en hierdoor voel je je vermoeid en krijg je juist weer zin in een suikerpiek, oftewel: je wilt nog meer suiker eten. De beste manier om dit tegen te gaan is om hier niet aan toe te geven en te minderen met het eten van suiker. Kies bijvoorbeeld voor groenten of fruit (waar natuurlijke suikers inzitten).

Chocolade

Menig vrouw grijpt naar de chocoladerepen wanneer ze ongesteld is, maar ook wanneer het niet de tijd van de maand is, kun je zin hebben in chocolade. Als zowel mannen als vrouwen veel zin hebben in chocolade kan het ook betekenen dat ze een tekort hebben aan het mineraal magnesium. Een magnesiumtekort kan je slaap beïnvloeden en je kunt je er vermoeid door voelen. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel, want je grijpt dan juist naar zoetigheden om jezelf een beetje op te peppen.

Koolhydraten, oftewel: brood, pasta en aardappelen

Koolhydraten zitten eigenlijk overal wel in en je kunt ze niet volledig vermijden. Het is prima om een pastaatje te eten en een paar plakken brood, maar je moet je hier niet mee volproppen. Heb je wel de neiging om dit te doen? Dan kan het goed zijn dat je niet genoeg slaap krijgt. Volgens Lindsey Smith, auteur van Eat your feelings, heeft je lichaam veel behoefte aan koolhydraten, omdat het je snel voorziet van energie. Is dit voor jou het geval? Probeer dan wat meer te bewegen en zorg ervoor dat je genoeg goede vetten en proteïnen binnenkrijgt.

Kaas

Wij Nederlandsers zijn echte kaaskoppen en het is niet gek dat we zo nu en dan geen nee kunnen zeggen tegen een blokje. Echter, als je altijd zin hebt in kaas zou het kunnen dat je niet genoeg goede vetten binnenkrijgt. Met name vrouwen hebben meer vet nodig om ervoor te zorgen dat hun lichaam goed functioneert. Het is overigens helemaal niet erg om kaas te eten, het bevat veel calcium, maar te veel kan wel ongezond zijn. Probeer daarom ook gezonde vetten uit avocado’s, eieren of vis te halen.

Rood vlees

Heb je veel zin in een stuk rood vlees? Dan kan dit erop wijzen dat je een tekort hebt aan ijzer. Voedingsdeskundige Cassandra Burn adviseert om een keer per week een stukje rood vlees te eten, met name wanneer je merkt dat je je moe voelt. Vegetariër? Zorg ervoor dat je dan door middel van andere voedingsmiddelen genoeg ijzer binnenkrijgt.

Zout eten

Zin in hartige snacks? Dan heeft je lichaam zin in sodium. Alleen dit betekent niet dat je veel zout moet gaan eten. Het is vaak een teken dat je te weinig vocht binnenkrijgt. Probeer daarom om niet een zak chips leeg te eten, maar drink wat meer water.

Vet eten

Een heerlijke portie patat of een punt pizza, iedereen heeft er zo nu en dan zin in. Wil je het elke dag eten? Dan kan het ook dat je lichaam te weinig vetzuren zoals omega-3 en omega-6 binnenkrijgt. Deze vetten kun je binnenkrijgen door noten, zaden en vette vis te eten.

Lees ook: Zo herken je een kaliumtekort en dit doe je eraan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash