Esther Reitsema

Klopt dit eigenlijk wel?

Veel mensen zijn erg gehecht aan hun dagelijkse dosis cafeïne, of dat nu alleen gaat om één cappuccino in de ochtend of om een continue stroom aan koffie de hele dag door. Vaak hoor je wel dat cafeïnehoudende drankjes nuttigen na vijf uur ‘s middags niet zo’n goed idee is met betrekking tot je nachtrust. Maar wat is daar eigenlijk van waar?

Voordelen en nadelen

Cafeïne werkt opwekkend: je wordt er wakker en alert van. Niet zo gek dus dat veel mensen cafeïnehoudende drankjes niet alleen drinken omdat ze het lekker vinden, maar ook om hun energieniveau te verhogen. In principe is cafeïne niet gevaarlijk. Een kopje koffie heeft juist ook gezondheidsvoordelen. Toch kan het ook de andere kant op slaan. Als je teveel cafeïne binnenkrijgt kun je namelijk vervelende bijwerkingen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan nervositeit, angstgevoelens, slapeloosheid en een versnelde hartslag. Op lange termijn kan het ook serieuze hartproblemen opleveren.

Onderzoek

Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen (met uitzondering van zwangere vrouwen) zonder problemen naast drie koppen thee nog vijf koppen koffie drinken. Wannéér je die drinkt, is alleen nog een ander verhaal. Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de regel die stelt dat je na vijf uur ‘s middags geen koffie meer zou moeten drinken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste mensen minder goed slapen wanneer zij minder dan zes uur voordat zij naar bed gaan nog iets met cafeïne nemen. Als je dus rond elf uur naar bed gaat, klopt het inderdaad dat je vanaf vijf uur beter kunt stoppen met je bakkies pleur.

Er zitten overigens wel wat haken en ogen aan deze theorie. Het verschilt namelijk erg per persoon hoeveel invloed cafeïne heeft op de nachtrust. Zo kan de één meteen na een dubbele espresso in een diepe slaap vallen, terwijl de ander van de middagcappuccino nog wakker ligt. Het is dus vooral belangrijk om uit te vinden wat voor jou werkt.

Lees ook: Lekker dromen: drink déze theesoorten voor de beste nachtrust

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NPO 3, Voedingscentrum | Beeld: Adobe Stock