Esther Reitsema

Herkenbaar?

Je kent het vast: je hebt net heerlijk gegeten, maar je hebt je bord nog niet afgewassen of je kakt he-le-maal in. Zo’n after dinner dip overkomt iedereen weleens, maar waar komt het eigenlijk vandaan? 

Oorzaken

In de volksmond noemen we het een after dinner dip of food coma, maar de wetenschappelijke term voor het inkakken na het eten is postprandiale hypotensie. Dit komt meestal na het avondeten, maar kan ook na de lunch optreden. De after dinner dip, of hoe je het ook wil noemen, kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel je eet, wat je eet en je spijsvertering.

Na het eten van een maaltijd maken je hersenen orexin neuronen aan. Deze stofjes verminderen je hersenactiviteit, waardoor je een vermoeid gevoel krijgt. Door de spijsvertering maak je juist wel meer insuline aan, wat weer het melatonineniveau verhoogt. En zoals je misschien al wel weet: melatonine is hét slaaphormoon.

Dan zijn er nog aminozuren in bepaald voedsel die de aanmaak van serotonine in de hersenen stimuleren. Dit verhoogt weer het melatonineniveau, waardoor je dus slaperig wordt. Deze aminozuren komen met name voor in eiwitbronnen, zoals melk, zalm, eieren en kip. Ook maaltijden met veel koolhydraten en suikers zorgen ervoor dat er meer melatonine wordt aangemaakt. Tot slot heeft de grootte van je porties invloed op hoe je je voelt na een maaltijd. Over het algemeen geldt dat hoe meer je eet, hoe vermoeider je wordt.

Voorkomen

Als je wil voorkomen dat je als een blok in slaap valt na het nuttigen van je avondeten, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Zo kun je proberen niet te grote porties te eten en maaltijden met veel koolhydraten te vermijden. Daarnaast werkt het goed om water te drinken na je maaltijd. Zo blijft je lichaam gehydrateerd en raak je minder snel vermoeid.

Lees ook: Van deze voedingsmiddelen krijg je gele tanden

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NPO 3 | Beeld: Pexels