Esther Reitsema

Handig!

Niets is gezelliger dan samen een pannetje mosselen delen. In een restaurant hoef je nergens meer over na te denken en kun je meteen aanvallen, maar als je ze zelf bereidt zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We delen daarom een aantal tips waarmee je een overheerlijke pan mosselen op tafel zet.

1. Let bij het kopen op hoe de mosselen eruitzien

Als je de mosselen gaat kopen, is het belangrijk om de goede in je mandje te leggen. Je wil het liefst nauw gesloten schelpen en een frisse zeelucht. Een paar open schelpjes is geen probleem, maar als het er veel zijn kun je beter voor een andere zak gaan.

2. Consumeer de mosselen zo snel mogelijk

Mosselen smaken het lekkerst wanneer ze net gekocht zijn. Wacht dus niet te lang voordat je ze klaarmaakt. In principe kun je ze twee dagen bewaren, mits je dat op de juiste manier doet. Leg ze in een grote kom in de koelkast met een vochtige theedoek eroverheen.

3. Inspecteer de mosselen voor het koken

Voordat je aan het koken begint, is het belangrijk om te checken of alle mosselen goed zijn. Hiervoor spoel je ze eerst met koud, schoon water. Vervolgens kijk je of er schelpen tussen zitten die kapot zijn of die niet helemaal dicht zijn. Deze moet je helaas weggooien. Het is belangrijk om alleen te koken met mosselen die potdicht zijn.

4. Kook de mosselen in hun eigen vocht

Mosselen hebben vocht nodig om in te stomen. Meestal is hun eigen vocht al genoeg, en hoef je dus geen water o.i.d toe te voegen. Eventueel kun je wel wat olijfolie erbij doen, of, nog lekkerder: wat bier of wijn.

5. Kies lekkere smaakmakers

Mosselen zijn van zichzelf natuurlijk al heerlijk, maar zonder wat lekkere smaakmakers is het gerecht niet compleet. Je kunt hier alle kanten mee op: van Thaise currypasta tot mosterd, room of chorizo.

Lees ook: 4 tips om kaasfondue nóg lekkerder te maken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock