Sanne

Voor eens en altijd het antwoord op deze vraag

De herfst is aangebroken en dat betekent dat we meer binnen zitten. Lekker bij de kachel, met gezellige kaarsjes om ons heen: hartstikke knus en gezellig! Helaas brengt het najaar ook de nodige kwaaltjes met zich mee, waaronder een verkoudheid. Als je eenmaal verkouden bent, kun je volgens veel mensen het beste veel thee met honing drinken. Maar helpt dat ook echt, of is het een fabel?

Antibacteriële functie

We vallen meteen met de deur in huis: ja, thee met honing helpt echt als je verkouden bent! Goed nieuws, dus. Het wonderdrankje helpt je inderdaad om sneller van een verkoudheid af te komen en de symptomen te verzachten. Maar waarom werkt het zo goed? Daarin hebben bijen de hoofdrol. Bijen beschermen hun bijenkast en voeding met proteïnen die een antibacteriële functie hebben. Die bacterie bestrijdende proteïnen komen dus ook in je honing terecht, waardoor jouw verkoudheid sneller overgaat.

Helpende stoffen

Naast die fantastische proteïnen, is honing ook rijk aan probiotica, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Honing bevat veel vitamines zoals vitamine A, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, biotine, rutine en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, ijzer, koper, jodium en zink. Met zo’n gigantische lijst aan helpende stoffen, is het dus geen wonder dat honing je gezondheid ten goede komt.

Waterarm en verzachtend

Honing is ook nog eens waterarm, het bezit slecht twee procent water. Daardoor zoekt het meteen naar vocht zodra het je lichaam binnenkomt. De zoete lekkernij neemt de bacteriën op, waardoor ze afsterven en je sneller beter kunt worden. Daarnaast heeft het ook nog eens een verzachtend effect, waardoor hoestbuien en keelpijn minder pijnlijk worden. De dikke, zacht honingstructuur kalmeert je geïrriteerde keel.

De juiste honing

Nu we bevestigd hebben dat thee met honing helpt bij een verkoudheid, rennen we de volgende keer massaal naar de supermarkt om een potje in te slaan. Echter is het wel belangrijk om de juiste honing te kiezen uit het enorme assortiment. Kies bij voorkeur een honing van biologische afkomst. Die wordt tijdens het verwerken minder verhit, waardoor alle voedingsstoffen en werkzame bestanddelen bewaard blijven. Ga ook gerust langs bij de lokale imker. Zo koop je de zuiverste honing én steun je het lokale ambacht.

Tips

  • Laat je kopje thee even afkoelen voordat je er honing indoet. Op die manier komen de goede eigenschappen optimaal tot zijn recht.
  • Voeg eventueel citroen of gember toe, dat zijn ook helpende ingrediënten.
  • In honing zitten veel suikers, glucose en fructose. Overdrijf dus niet als je verkouden bent, twee theelepels per dag is al voldoende.

Lees ook: Feit of fabel: helpen marshmallows tegen keelpijn?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle.be | Pexels, Valeria Boltneva