Christel

Hier hebben wij wel baat bij

Januari en februari zijn niet per se de vrolijkste maanden van het jaar. De feestdagen zijn immers voorbij, het weer laat te wensen over en de dagen zijn nog steeds erg kort. Doordat de dagen grauw zijn, kunnen we snakken naar wat meer daglicht en vooral naar meer warme zonnestralen. Niet zo gek dat mensen in de winter last hebben van een vitamine D-tekort.

Gelukkig kun je een tekort aan vitamine D voorkomen door deze voedingswaren wat vaker te eten.

Vitamine D in zonlicht
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. We hebben deze vitamine nodig om gezond te blijven. Zo draagt vitamine D bij aan sterke botten en tanden en houdt het je weerstand op peil. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan zodra je in contact komt met de zon. Aangezien we in de winter minder van de zon kunnen genieten, maakt je lichaam minder vitamine D aan. Gelukkig kun je deze vitamine ook uit de onderstaande voedingsmiddelen halen.

Vis
Zalm en zwaardvis zijn rijk aan vitamine D. Heb je wel zin in een stukje zalm? Kies dan voor wilde zalm. Uit onderzoek blijk dat wilde zalm 25 procent meer vitamine D bevat dan de gekweekte zalm. Ben je eigenlijk geen visfan, maar wil je profiteren van de vitamine D-voordelen van vis? Eet dan eens een stukje zwaardvis. Deze vis lijkt in smaak best veel op varkensvlees. Ben jij wel een visliefhebber? Sla dan ook maar meteen een paar blikjes tonijn in. Tonijn is rijk aan vitamine D, B3 én K. Daarnaast kun je tonijn met tal van gerechten combineren. Op de boterham, door de salade of door de pasta. Ideaal!

Melk
Melk is goed voor elk, dat blijkt wel. Melk is een goede bron van calcium, vitamine B2 én vitamine D. Ook behoud je gezonde botten, nagels, huid en haar als je regelmatig een glaasje melk drinkt.

Versgeperste sinaasappelsap
Het drinken van dit sapje is voor ons geen straf. Een verse jus is niet alleen lekker, maar er zit ook veel vitamine D in. Het drankje is bovendien een bron van vitamine A, B1, C, foliumzuur en vezels. Wij nemen meteen een glaasje!

Eieren
Een ei hoort erbij, zeker wanneer je je vitamine D-tekort wilt verminderen. Eieren zijn rijk aan vitamine D, met name het eigeel. Kies wel voor vrije uitloopeieren of biologische eieren. De kippen die deze eieren leggen komen (wel) buiten en vangen dus meer zonlicht op, volgens onderzoek bevatten deze eieren daarom meer vitamine D.

Margarine
In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan bak- en braadproducten en aan margarine en halvarine. Voorzie de boterham daarom van een dun laagje margarine om wat meer vitamine D binnen te krijgen.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Jan Magazine, Vitamine-info, KWF | Beeld: Pexels