redacteur

Deze ‘dikmakers’ kun je zonder schuldgevoel blijven eten

We vinden gezond eten belangrijker dan ooit. s’ Ochtends starten we de dag met een bakje havermout of kwark en in de supermarkt slaan we massaal avocado’s in. Andere voedingsmiddelen verbannen we daarentegen weer totaal uit ons eetpatroon, omdat ze ongezond zouden zijn. Af en toe slaan we hier wellicht zelfs een beetje in door. De onderstaande voedingsmiddelen lijken misschien op het eerste gezicht ongezond, maar zijn dat in werkelijkheid niet!

Het is niet altijd wat het lijkt.

1. Aardappelen

Voordat je nu meteen naar de voorraadkast rent: chips is en blijft natuurlijk heel vet. In olijfolie gebakken aardappels zijn daartegen helemaal niet ongezond. Ze zitten vol vitamine C, vitamine B6 en wanneer je ze niet schilt, bevatten ze ook nog een hoop vezels. Snak je naar een portie frietjes? Dan kun je ze ook nog in de oven bakken met olijfolie en wat knoflook. Jammie!

2. Suiker

‘Suiker’, een woord dat de meest fit-girls gelijk afschrikt. Echter, suiker is helemaal niet zó erg. Het ligt er alleen aan hoe je het eet. Werk je een taart bomvol suiker naar binnen, dan is dat natuurlijk niet erg goed voor je. Maar van suikers uit fruit krijg je energie, om nog maar te zwijgen over de vitamines en vezels die je daarnaast binnenkrijgt. En als je verder gezond eet, kun je volgens de Amerikaanse diëtiste Samantha Heller gerust een beetje honing aan je thee toevoegen of suiker in je koffie doen.

3. Pindakaas

Ja, we weten nu wel dat er veel calorieën in noten zitten. Maar er zitten ook heel veel goede vetten in die je helpen om vitamines uit andere voeding op te nemen. Daarnaast geven noten je een lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je uiteindelijk wellicht juist minder eet. Ongezouten en ongebrande cashewnoten, pinda’s en amandelen zijn het gezondst. Niks ‘helaas pindakaas’; elke dag een lepeltje uit de pot kan prima!

4. Boter

Wist je dat boter een stuk gezonder is dan margarine? In beide producten zitten evenveel calorieën, maar margarine bevat ook transvetten. Deze zijn nog slechter voor de gezondheid dan verzadigde vetten. Amerikaans onderzoek toont aan dat verzadigde vetten niet per se slecht zijn. Een beetje roomboter op je brood kan echt geen kwaad.

5. Chocolademelk

Wij hadden niet verwacht dit product op het lijstje aan te treffen, maar je hoort ons niet klagen! In cacao zitten allerlei gezonde stoffen als antioxidanten, die in een chocoladereep door alle toevoegingen verdwijnen. Maar als je cacaopoeder met sojamelk, vanille-extract en een beetje suiker of honing door elkaar roert en opwarmt, krijg je een lekkere én gezonde chocolademelk.

6. Pizza

Oké, er zijn gezondere gerechten denkbaar. Maar een pizza met dunne bodem, veel groenten en niet zo veel kaas is écht een prima avondmaaltje. Het is heus niet zo slecht om af en toe eens een pizza te eten. En als je het doet, geniet er dan ook van, want laten we eerlijk zijn: pizza is hemels!

7. Popcorn

Er is niets mis met een bakje zoute popcorn. In een portie zitten rond de dertig calorieën, dus als je zin hebt om te snacken is gepofte mais een prima keuze. Tegenwoordig kun je allerlei verschillende smaken popcorn kopen, zoals barbecue of kaas en ui. Een goed alternatief als je heel veel zin hebt in cheese-onionchips.

8. Kaas

Je had het waarschijnlijk niet verwacht, maar ook kaas staat in het rijtje! In nieuw onderzoek zijn aanwijzingen gevonden dat kaas je bloeddruk naar beneden haalt, je gewicht op peil houdt en je er langer door leeft. De volgende keer hoef je dus geen ‘nee’ te zeggen als er een kaasplankje voorbij komt!

9. Dressing

Dressings die gemaakt zijn van plantaardige oliën maken je salades juist gezonder in plaats van ongezonder! Bovendien zijn volvette dressings beter dan light-versies, omdat daarin juist meer suiker zit. Wanneer je op dieet bent, kun je wel beter de crèmige dressings vermijden, want daarin zitten veel ongezonde vetten.

Lees ook: Deze etenswaren gaan stemmingswisselingen tegen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: ELLE Eten | Beeld: Unsplash