Maayke

Hoelang bewaar jij eten in de vriezer?

Een vriezer is dé uitkomst om eten langer te kunnen bewaren. Gelukkig maar, want anders zouden we al heel wat voedsel eerder weg moeten gooien. Maar vaak leg je iets in de vriezer, vergeet je een datum op de verpakking of het plastic bewaarbakje te schrijven en weet je na een tijd niet of je dit nog wel kan eten of niet.

Gelukkig weet je dankzij deze handleiding precies wat je wel en niet meer kan bewaren in de vriezer.

Vloeistoffen
Liggen er sappen onderin de vriezer wanneer je deze opent? Dit is geen goed teken. Het betekent dat de vriezer een keer warmer is geworden en dat de producten voor een bepaalde tijd ontdooid zijn geweest. Belangrijk is dat deze sappen niet op de andere etenswaren in de vriezer komen, dit kan er namelijk voor zorgen dat ander voedsel ook sneller bederft. Wat je het beste kunt doen? De hele vriezer ontdooien en een grondige schoonmaakbeurt geven.

Onaangename geuren
Komt er een vieze geur uit de vriezer? Ook dit is geen goed teken. Een vieze geur kun je namelijk pas ontdekken als een product al eens ontdooid is geweest. Met name vlees kan onaangenaam gaan ruiken. Ruikt iets niet helemaal zoals het hoort? Neem geen enkel risico en eet het niet meer op.

Vriesbrand
Ooit van vriesbrand gehoord? Bij vriesbrand ontstaat er een soort grote sneeuwvlok op het eten in een afgesloten bakje. Dit komt doordat het eten in contact is gekomen met zuurstof. Het water is eruit gekropen en veranderd dan in ijs. Bij vleesproducten zal nu de kleur bruin-grijzig zijn. De producten zijn nog eetbaar, maar zullen van structuur een stuk droger zijn.

Textuur
Ook aan de textuur van eten kun je vaak herkennen of iets nog eetbaar is of niet. Ziet het voedsel er slijmerig en kleverig uit nadat je het uit de vriezer? Niet meer opeten. Net als eten dat gekookt is en vervolgens in een bakje in de vriezer wordt gestopt; het verliest hierdoor zijn kleur. Dit komt door uitdroging omdat de verpakking vaak niet luchtdicht is. Deze etenswaren kun je beter niet al te lang in de vriezer bewaren.

Lees ook: Wat is het verschil tussen bosui en lente-ui? Lees hier het verlossende antwoord!

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pixabay