Maayke

Is er eigenlijk wel een verschil tussen de twee soorten?

Een vraag die we ons allemaal weleens hebben afgevraagd; zit er eigenlijk wel een verschil tussen bosui en lente-ui? Wanneer je in de supermarkt bij de groenteafdeling staat zie je vrijwel nooit de bosui en lente-ui naast elkaar liggen. Dus is het niet gewoon hetzelfde product met een andere naam of is er toch wel degelijk verschil te herkennen tussen de twee?

Er is een verschil tussen bosui en lente-ui, maar dit is erg klein.

Het verschil
Hoewel er verschil zit in de twee soorten, is het voor ons bijna niet te onderscheiden. Zo zijn ze allebei van dezelfde uiensoort afkomstig. Als we naar de lente-ui kijken, zien we dat deze eerder geoogst wordt dan de bosui. Ook is de onderkant van de bosui iets groter dan die van de lente-ui. Maar wat smaak betreft? Daar zit nauwelijks verschil in. Men zegt dat de bosui een scherpere smaak heeft, omdat deze later wordt geoogst. De lente-ui zou meer naar de smaak van prei neigen.

Salade-ui
Om het nog wat lastiger te maken hebben we ook nog de salade-ui. Is deze uiensoort nog anders dan de bosui en de lente-ui? Volgens de kenners is de salade-ui een andere verwoording voor de bosui en lente-ui, ook vrijwel geen verschil dus. Sta je de volgende keer weer te twijfelen bij het groenteschap? Nergens voor nodig, want in principe maakt het dus niet veel uit of je voor de bosui, de lente-ui of de salade-ui gaat.

Lees ook: Aha: dít is dus het verschil tussen sour cream en crème fraîche

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pixabay