Risico is namelijk dat ál je eten bederft

We hebben altijd geleerd dat warm eten eerst moet afkoelen, voordat het in de koelkast wordt gestopt. Maar soms wil je iets voor de volgende dag bewaren, maar heb je geen tijd om zo lang te wachten. Is het dan erg om je bakje met restjes direct in de koelkast te zetten? Wij geven je het antwoord.

Bacteriegroei

Marcel Zwietering is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie van Wageningen Universiteit en legt aan het AD uit dat het minder te maken heeft met het eten en meer met de koelkast. “Als je hete voeding in de koelkast stopt, neemt de hele koelkast in warmte toe. Het andere eten in de koelkast warmt zo ook op.” Dat is natuurlijk niet gunstig voor de andere etenswaren in je koelkast doordat er dan een kans bestaat dat er bacteriën kunnen groeien.

Zintuigen

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum, geeft aan dat je vooral logisch moet nadenken als het gaat om eten dat niet meer goed is. Heb je het kliekje dus niet helemaal af laten koelen voordat je het in de koelkast zette, gebruik dan je zintuigen om te kijken of je eten niet bedorven is. Dat valt vaak wel wat mee.

Vriezer

Ook geeft Van der Vossen aan dat als je je kliekje in de koelkast hebt gezet, je die maximaal twee dagen na bereiden weer moet opeten. Wil je iets langer bewaren? Overweeg dan om het in de vriezer te zetten. Dit is ook een stuk minder risicovol, geven de experts aan, doordat er geen bacteriën groeien bij zo’n lage temperatuur.

Kamertemperatuur

Dus wat is de beste temperatuur om je restjes in de koelkast te kunnen zetten? “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Van der Vossen. Dit kan best wel een tijdje duren als je een grote pan soep hebt bijvoorbeeld. Ze stelt daarom voor om je pan in een teiltje koud water te zetten. Zwietering geeft de tip om je pan met eten in je kelder te zetten of je eten te verdelen in kleinere porties, dan gaat het namelijk ook sneller.

Lees ook: Hack: zo maak je een koelkast binnen 15 minuten schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels