Jaimy Boer

Dit scheelt een hoop tijd!

Een koelkast willen we natuurlijk zo schoon mogelijk houden. Je bewaart er immers al je verse eten in. Maar maak je het wel goed schoon? Een natte doek over de lades is helaas niet voldoende. Geen zorgen, want er bestaat een manier waarmee je koelkast weer fris en fruitig wordt, en het schoonmaken kost je maar 15 minuten. Aan de slag!

Stap 1: haal de koelkast helemaal leeg

Je begint natuurlijk met het leeghalen van je koelkast. Leg de producten op je eettafel of op de grond, maar zorg ervoor dat ze wel in het zicht blijven. Zo weet je zeker dat je er per ongeluk niet op gaat staan. Houd de rol met vuilniszakken binnen handbereik, want het kan zo zijn dat je eten moet weggooien. Dat is ook het nadeel van een te volle koelkast, je kunt niet alle producten goed zien. Controleer alle producten dus meteen of ze nog goed zijn, en gooi ze zo nodig weg.

Stap 2: veeg de koelkast schoon

Nu gaat het schoonmaken van je koelkast beginnen. Gebruik een natte doek en veeg de binnenkant van je koelkast schoon. Vlekken die hardnekkig zijn, krijg je weg met een beetje zuiveringszout (baking soda). Hoe lang je hiermee bezig bent, hangt van de viezigheid in de koelkast af. Om tijd te besparen, kun je dus beter per seizoen de koelkast een grondige schoonmaakbeurt geven. Per maand is nog beter. Of gooi oud eten weg en maak de koelkast gelijk schoon als je de boodschappen erin legt. Door het onderdeel van je routine te maken, scheelt het je een hoop gedoe.

Stap 3: organiseer de koelkast

Bij het inladen van je koelkast, is het verstandig om de producten in groepen te verdelen. Dus zuivel bij zuivel, vlees bij vlees, groeten bij groenten, en ga zo maar door. Sommige producten hebben een grote verpakking, dus kijk of je een alternatief kan verzinnen dat minder ruimte inneemt. Bewaar restjes ook op ooghoogte zodat je deze niet vergeet. Door het overzichtelijk te houden, weet je zeker dat je geen producten vergeet.

Stap 4: vergeet de buitenkant niet

Niet alleen de binnenkant van een koelkast kan een schoonmaakbeurt gebruiken, ook de buitenkant en bovenkant. Maak de hendel en de deur schoon met een natte doek en eventueel wat zeep. Vergeet ook de randen en de filters niet, dit zijn favoriete plekken van schimmels. Met een schuursponsje of klein borsteltje kan je hier makkelijk bij. En daarna ben je klaar, mooi snel!

Lees ook: Oeps! Zolang mag je restjes in de koelkast en vriezer bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Spruce | Beeld: Pexels