Sanne

6. Vanille

Misschien niet wat je verwacht in deze lijst, maar vanille is toch echt de duurste specerij ter wereld. Het groeien en plukken van de vanille uit Madagascar is heel moeilijk én arbeidsintensief. Vandaar het hoge prijskaartje van zo’n 300 euro per kilo. Daar heb je dan wel vanille van de hoogste kwaliteit voor. De vanille is na het plukken een aantal maanden gedroogd. Het totale productieproces duurt ongeveer een jaar. Dat verklaart een hoop!

7. Manuka honing

Dit lijkt misschien meer op een wondermiddel. Honing van Manuka-struiken zou namelijk alles genezen. Van een zere keel tot bacteriële virussen. De struiken groeien alleen in Nieuw-Zeeland en Australië, wat het extra uniek maakt. Voor een potje honing betaal je dan ook 400 euro. Tja, je moet er iets voor over hebben. Echter moet je wel goed opletten mocht je zo’n potje willen aanschaffen, er wordt namelijk veel namaak verkocht. Echte Manuka heeft altijd het UMF (Unique Manuka Factor) logo.

8. La Bonnotte aardappels

Nog zo’n verrassend product in dit rijtje: aardappels. Toch is de La Bonnotte een van de duurste producten ter wereld. De uit Frankrijk afkomstige aardappels groeien alleen in de minerale groen van een klein eilandje. Ze zijn er ook maar één week per jaar in het seizoen. Deze bijzondere aardappels worden soms voor meer dan 400 euro per kilo verkocht.

9. Ezelkaas

Ja, het bestaat echt: kaas gemaakt van ezelmelk. Het is zelfs een echte delicatesse, deze romige gerookte witte kaas. De kaas is afkomstig uit Siberië en is niet makkelijk om te maken. Voor ezelkaas wordt melk van een bedreigde soort ezel gebruikt. En voor 1 kilo kaas is 25 liter melk nodig. Dat maakt dat de delicatesse 1000 euro per kilo kost. Niet iets wat je in de plaatselijke kaaswinkel koopt. De kaas wordt tegenwoordig dan ook alleen op bestelling gemaakt.

10. De Densuke watermeloen

We sluiten de lijst af met fruit, want ook dat kan behoorlijk prijzig zijn. Deze watermeloen komt uit Japan en is een van de duurste stukken fruit ter wereld. De watermeloen heeft een zwarte schil en er zijn maar een paar duizend stuk verkrijgbaar per jaar. De Densuke watermeloen werd in 2008 voor een recordbedrag van maar liefst 6000 euro verkocht. En ja, dan heb je één watermeloen. Maar wel een met een intens zoete smaak en knapperige bite.

Pagina 2/2

Lees ook: Dit waren wereldwijd de populairste gerechten tijdens de lockdown

Wil je dit artikel/recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Unsplash