Esther Reitsema

Wist jij dit al?

Zijn eieren gezond, hoeveel mag je er dan eten, en hoe kook je het perfecte ei? Allemaal vragen die je jezelf misschien weleens hebt gesteld. Wij hebben de antwoorden voor je: we zetten drie feitjes op een rijtje over eieren. 

Zoveel eieren zijn gezond om te eten

Begin jij iedere ochtend met een vers gekookt eitje, of is het al tijden geleden dat je er één hebt gegeten? De meningen lopen nogal uiteen over hoeveel eieren je zou mogen eten. De richtlijn van het Voedingscentrum is 2 tot 3 eieren per week. Eet je vegetarisch? Dan loopt dat aantal op tot 3 à 4 per week. Eieren bevatten gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Maar omdat het cholesterolgehalte in een eitje ook vrij hoog is, wordt het afgeraden om meer eieren te eten dan de richtlijn.

Wat is gezonder: hard- of zachtgekookt?

Misschien heb je weleens gehoord dat een zachtgekookt ei gezonder is dan een hardgekookte, of andersom. Nou, die theorie kun je vergeten. Volgens het Voedingscentrum maakt dat namelijk niets uit. Wel is het risico op een salmonellavergiftiging bij een zachtgekookt ei groter. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen, zwangere vrouwen en kleine kinderen moeten erop letten dat zij hun eitje niet te zacht eten.

Het perfect gekookte ei

Het perfect gekookte ei is natuurlijk een relatief begrip. De één houdt van een hard ei met een gele binnenkant, terwijl de ander het liefst heeft dat het eigeel eruit druipt als je het ei opensnijdt. We hebben daarom de kooktijd voor elke voorkeur op een rijtje gezet:

  • Zachtgekookt ei: 3 tot 4 minuten
  • Half zachtgekookt ei: 5 tot 6 minuten
  • Hardgekookt ei: 8 tot 10 minuten

Lees ook: Vrije-uitloopei verdwijnt uit de supermarkt als gevolg van de vogelgriep

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels