17 januari 2023
Esther Reitsema

Het is maar de vraag of de vrije-uitloopeieren weer terugkomen

Grote kans dat je vanaf 25 januari geen vrije-uitloopeieren in de supermarkt vindt. De winkels mogen deze namelijk niet meer verkopen, doordat kippen al sinds oktober binnen moeten blijven vanwege de vogelgriep. Binnenkort zullen er dus alleen scharreleieren te koop zijn.

Nieuwe etiketten

De regel is dat wanneer kippen zestien weken niet meer buiten zijn geweest, hun eieren niet meer verkocht mogen worden als vrije-uitloopeieren. Om die reden verkoopt ALDI al geen vrije-uitloopeieren meer. Supermarkten Jumbo, PLUS en Albert Heijn zullen uiterlijk 25 januari de doosjes voorzien van nieuwe etiketten, om duidelijk te maken dat ze vanaf dat moment geen vrije-uitloop-, maar scharreleieren bevatten. De supermarktketens laten weten nog wel steeds dezelfde prijs aan de kippenboeren te betalen, ondanks een verandering van de naam van de eieren in de winkels.

Minder vaak gekozen voor vrije uitloop

Vrije-uitloopeieren zijn altijd iets duurder dan scharreleieren, omdat de kippenboeren hierbij extra kosten maken. Vanwege de inflatie en dure boodschappen kozen steeds meer mensen dan ook om de vrije-uitloopeieren te laten staan. Consumenten kozen zelfs 25 procent minder vaak voor biologische eieren.

Onzekerheid

Het is maar de vraag of vrije-uitloopeieren überhaupt terugkomen in de supermarkt. Normaal gesproken leveren deze eieren voor de kippenboer juist meer op, maar door de onzekerheden op het gebied van de vogelgriep wordt het nu minder aantrekkelijk om vrije-uitloopkippen te houden.

Lees ook: Dít is de gezondste pastasoort

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash, Jakub Kapusnak