Kookfans

En wat is double cream eigenlijk precies?

Je ziet het regelmatig voorbijkomen in de ingrediëntenlijst van romige recepten: double cream. Vooral op Engelstalige kookblogs komt het vaak voorbij, maar wat is dit eigenlijk precies voor roomsoort? Is het in Nederland ook te koop en waarmee kun je het eventueel vervangen? Wij praten je bij. 

Roomsoorten

In Nederland zijn er verschillende roomsoorten te koop, denk aan slagroom, clotted cream en mascarpone. Slagroom heeft een vetgehalte van minstens 35 procent en maximaal 40 procent. In het Engels wordt de slagroom zoals wij hem kennen whipping cream of heavy cream genoemd. Clotted cream bestaat voor zo’n 55 procent uit vet en mascarpone bestaat uit zo’n 80 procent vet.

Slagroom en mascarpone zijn in alle supermarkten te vinden. Clotted cream is ook gewoon in Nederland te koop maar ligt (nog) niet in alle supermarktschappen. Maar hoe zit het met die double cream die we zo vaak tegenkomen in recepten? Helaas is dat niet in de Hollandse supermarkten te koop.

Double cream

Even terug naar de basis, want wat is double cream nou precies? Het is een volvette room waarvan het vetpercentage rond de 48 procent ligt. Hoewel double cream niet in de schappen ligt, is er nog geen nood aan de man. Je kunt double cream namelijk goed vervangen met andere producten.

Maak daarvoor een mengsel van slagroom en mascarpone. Je hebt hiervoor twee delen slagroom nodig en één deel mascarpone. Klop de slagroom eerst lobbig, doe daarna de mascarpone erbij en klop het mengsel vervolgens stijf. Tevens zou je de double cream ook kunnen vervangen door crème fraîche. Genoeg mogelijkheden dus om al die lekkere recepten met double cream te maken!

Ook lekker: Zoet recept: romige kokostaart

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culinair, Culy, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock