Dit moet je eten om een gezonder én langer leven te leiden

Vivian

Ooit gehoord van quercetine?

We weten allemaal dat je door te roken heel wat jaartjes van je leven afsnoept. Ook is het natuurlijk belangrijk om gezond te eten en genoeg te bewegen als je een lang en gezond leven wilt leiden. Wat blijkbaar ook een handje kan helpen, is quercetine. 

Quercetine

Quercetine is een flavonoïde die voorkomt in voedingsmiddelen zoals uien, appels, bessen, thee en rode wijn. Het kan onder andere gebruikt worden om ontstekingen tegen te gaan, om hormoonniveaus bij vrouwen met PCOS te verbeteren, om kanker te voorkomen en om het immuunsysteem te versterken. Ook wordt het gebruikt om het uithoudingsvermogen te vergroten en atletische prestaties te verbeteren.

Langer leven

De flavonoïde heeft dus flink wat gezondheidsvoordelen. Daarnaast zorgt het volgens dr. Frank Lipman voor een langer leven. “Het activeert het enzym AMPK. AMPK helpt mee de stofwisseling te reguleren. Als je weinig energie hebt, wordt dit enzym ingeschakeld als een soort back-up, zodat je lichaam weer gaat draaien zoals het hoort. Recent onderzoek suggereert dat het enzym mogelijk ook het verouderingsproces kan vertragen. Een artikel stelt dat AMPK-activering de levensduur van fruitvliegjes met maar liefst dertig procent verlengde.

Voldoende quercetine?

“Quercetine werkt dus ontstekingsremmend, antiviraal en versterkt je immuunsysteem”, vat dr. Lipman samen aan Well+Good. “Dit zijn factoren die belangrijk zijn voor een gezond en langer leven.” Hoewel quercetine in veel plantaardig voedsel zit, krijgen mensen er vaak niet genoeg van binnen, zegt dr. Lipman. Deels komt dit doordat mensen niet voldoende fruit en groente eten, maar ook als ze dit wel doen is de dosis quercetine vaak niet hoog genoeg. Daarom raadt de arts aan om een quercetinesupplement te slikken. Volg hierbij de voorschriften op de verpakking.

Lees ook: Hierom is het een heel goed idee om elke dag kurkuma te eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Well + Good, Ortho Health Foundation | Beeld: Unsplash