Jasmijn

Het klinkt niet echt logisch, maar dat is het wel

Tijdens warme dagen ben je al snel geneigd om een heerlijk koel drankje te bestellen op het terras. Dat zorgt er immers voor dat je zelf ook lekker afkoelt, toch? Niet is minder waar: als het buiten warm is, kun je juist beter een warm drankje uitkiezen. Hoe zit dat?

Geen warmte kwijt

Je lichaam koelt af door te zweten. Dat is ook meteen de reden dat je tijdens warme dagen beter een warm dan een koud drankje kunt drinken. Een koud drankje zorgt inderdaad korte tijd voor verkoeling, maar het zorgt er ook voor dat je bloed minder snel gaat stromen. Het gevolg is dat je lichaam meer moeite heeft met het kwijtraken van warmte. Het moet vervolgens ook harder werken om zichzelf weer op te warmen, waardoor je het dus juist alleen maar warmer krijgt. Een warm drankje zorgt er weliswaar voor dat je meer gaat zweten, maar daar zal je lichaam je later op de dag dus dankbaar voor zijn.

Geen alcohol en suiker

Koude drankjes zijn dus niet per se een goed idee op een warme dag, maar koude drankjes met veel suiker of met alcohol al helemáál niet. Alcohol zorgt ervoor dat er vocht wordt afgedreven. Je lichaam houdt dat niet genoeg vocht over om te kunnen zweten, waardoor de warmte je lijf niet kan verlaten. Bij drankjes met veel suiker moet je lichaam harder aan het werk om alle suikers weer af te breken. Dat levert weer extra warmte op, waardoor je uiteindelijk dus helemaal niet afkoelt.

Pittig eten en lauwwarm douchen

Wat je op een warme dag nog meer kunt doen om af te koelen, is pittig eten naar binnen werken. Dat zorgt er, net als warme dranken, voor dat je meer gaat zweten en dus goed kunt afkoelen. Daarnaast is het een goed idee om een lauwwarme douche te nemen. Een koude douche heeft namelijk hetzelfde effect als een koud drankje en dat is dus niet wat je wilt.

Lees ook: Dit is waarom je op een warme dag veel kaas zou moeten eten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Ze | Beeld: Pixabay