Wij vergelijken de twee voor je

Het is geen goedkope aanschaf, maar wel een superspannende en leuke: een nieuwe keuken. Verdiep jij je momenteel in een nieuwe keuken en vraag jij je af wat beter is: inductie of gas? Wij vergelijken de twee.

De prijzen

Laten we beginnen met die prijsberekening: dat is immers de grootste reden waarom mensen een inductiekookplaat overwegen. Logisch, want die stijgende gasprijzen maken het er niet leuker op. In aanschaf is een gasfornuis goedkoper – al wordt dat verschil ook steeds kleiner. Een inductiekookplaat is over het algemeen nog wat duurder, maar die gebruikt wel minder energie.

Een snelle vergelijking: volgens Milieu Centraal gebruikt een gasfornuis gemiddeld 37 m3 per jaar. Dit komt neer op 381 kWh. Een inductiekookplaat is volgens de stichting veel zuiniger. Die verbruikt gemiddeld 175 kWh per jaar. Hoeveel je daar precies voor moet betalen, hangt alleen af van de actuele prijs van energie en kan verschillen per energieleverancier.

Veiligheid

Volgende punt: veiligheid. Een inductieplaat heeft nogal wat voordelen wat betreft de veiligheid. De inductiekookplaat werkt bijvoorbeeld niet als er geen pan op staat. Bij een gasfornuis is dat wel anders. Vergeet je het gas uit te draaien? Dan blijft het gewoon aan. Bovendien kan het alsnog gas verspreiden als het vlammetje per ongeluk is uitgegaan. Daarnaast koelt een gasfornuis niet heel snel af. Een inductieplaat blijft ook nog wel even warm, maar koelt over het algemeen iets sneller af.

Schoonmaken

Dan hebben we nog het schoonmaakonderdeel. Je hoeft geen keukenspecialist te zijn om te zien dat het veel makkelijker is om een inductieplaat schoon te maken. Je veegt alleen een doekje over de platte plaat heen als het is afgekoeld en je bent klaar. Een gasfornuis schoonmaken is een wat lastiger karweitje. Je moet de pannendragers schoonboenen en daarna nog het oppervlak. Dat is bovendien niet recht, dus snel een doekje erover kan hier ook niet zo makkelijk.

Lees ook: Zo maak je een inductiekookplaat blinkend schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle België, Milieu Centraal | Beeld: Jason Briscoe (Unsplash)