Sanne

Handige bewaartips!

De herfst staat op de stoep! En dat betekent niet alleen dat het weer verandert, in de fruitschappen gaat er ook het een en ander veranderen. Zomerfruit, zoals sappige meloenen en zoete aardbeien, verdwijnen en andere fruitsoorten, zoals appels, worden juist lekkerder. In september en oktober is een appel immers het lekkerst. Maar hoe houd je ze het langst vers en knapperig?

Hele appels bewaren

Een aantal verse appels op je fruitschaal ziet er altijd mooi uit. Houd er echter rekening mee dat ze op die plek slechts een week goed blijven, daarna wordt de appel minder lekker. Zorg er dus voor dat je er snel van geniet. Om appels zo lang mogelijk vers te houden bewaar je ze buiten direct zonlicht. Wil je de houdbaarheid verlengen? Bewaar ze dan in de groentelade van je koelkast. Wanneer je appels in vochtig keukenpapier wikkelt en vervolgens in een plastic zak met gaatje stopt, blijven ze zelfs tot zes weken vers.  Let er wel op dat je ze niet naast ander fruit en groente bewaart, want appels bevatten ethyleengas dat andere producten sneller laat rijpen.

Gesneden appels bewaren

Gesneden appels zijn een lekker en gezond tussendoortje. Logischerwijs zijn ze niet zo lang houdbaar als een hele vrucht. Snijd jij je appel thuis alvast in stukjes om mee te nemen naar je werk of voor de kinderen naar school? Bewaar ze dan in een hersluitbare zak of bewaardoos in de koelkast. Zo blijven de stukjes appel 3 tot 5 dagen vers – al kunnen ze wel eerder bruin worden. Om te voorkomen dat de appelstukjes bruin worden, doe je er een beetje citroensap op voordat je ze in de koelkast zet. En nee, daar krijgt het fruit geen citroensmaak van.

Appels invriezen

Je kunt appels ook in de vriezer bewaren, maar hierdoor verliezen ze wel hun knapperigheid. Wil je ze toch invriezen? Doe dat dan in plakjes, zodat je ruimte bespaart. Omdat de textuur wordt aangetast bij bevroren appels, zijn ze ideaal om te gebruiken in taarten of voor appelmoes. Je hoeft ze niet eens eerst te ontdooien, maar kunt het fruit meteen gebruiken in een taart. Houd er wel rekening mee dat het baksel een paar minuten langer in de oven moet staan.

Lees ook: Aha: hier komt de vetlaag op appelschillen dus vandaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels