Esther Reitsema

Goed om te weten!

Als er één ding is wat al-tijd goed smaakt, dan is het wel pasta. Wij houden van alle soorten: van romige spaghetti tot stevige penne. Tegenwoordig zijn er schappen vol pasta in de supermarkt en heb je ontelbaar veel soorten om uit te kiezen. Lekker zijn ze allemaal, vinden wij. Maar welk type pasta is eigenlijk het gezondst?

De pasta-revolutie

Hoewel je nu in de stad op elke hoek van de straat wel een Italiaans restaurant vindt, was dat vroeger wel anders. Pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen Nederlanders af en toe hun gekookte aardappelen te vervangen door pasta. Hierdoor openden de eerste restaurants met een Italiaans tintje. Daarna ging het hard en werd pasta razend populair in ons land. Inmiddels verkoopt de gemiddelde Nederlandse supermarkt minstens tien verschillende soorten pasta: van macaroni tot fusilli en van pappardelle tot farfalle.

Witte pasta

In Italië wordt vooral de witte variant veel gegeten. Deze wordt gemaakt van tarwebloem. Echt gezond kunnen we deze pasta niet noemen, want door het vele zeven hiervan zitten er bijna geen voedingsstoffen meer in. Witte pasta bevat vooral veel koolhydraten en maar weinig vezels, en heeft daarom invloed op onze bloedsuikerspiegel. Na het eten van een flink bord witte pasta stijgt onze bloedsuiker enorm, met als gevolg een overproductie van insuline.

Volkorenpasta

Gelukkig is er inmiddels ook volkorenpasta in de supermarkt te vinden. Deze pasta is een stuk gezonder, omdat er meer vezels en kiemen inzitten. Volkorenproducten hebben minder invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor ons lichaam minder hard hoeft te werken om de koolhydraten te verwerken. Toch is het niet zo dat in volkorenpasta minder calorieën zitten. Maar omdat je sneller vol zit van volkoren producten, heb je minder de neiging om nog meer te eten.

De gezondste pasta

Wil je helemaal op de gezonde tour? Dan kun je het beste kiezen voor pasta die gebaseerd is op zaden of peulvruchten. Deze wordt vaak gemaakt van linzen of kikkererwten en bevat de helft minder koolhydraten dan ‘normale’ pasta’s. Maar zoals bij vrijwel alles geldt: geniet, maar eet met mate. Zolang je niet iedere dag drie borden pasta eet maar af en toe wel geniet van een heerlijke spaghetti carbonara of pasta pesto zit je helemaal goed.

Lees ook: Aha: zo blijven bananen langer goed

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Engin Akyurt