Kookfans

5 gevolgen op een rij

Cafeïne heeft twee kanten. Het is fijn om je wakker te houden en extra alert te zijn, maar het kan ook nadelen met zich meebrengen. Stoppen met cafeïne kan dan ook verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Wij zetten vijf dingen op een rij die gebeuren als je je dagelijkse kopje koffie of blikje cola laat staan. 

1. Je valt af

In cafeïne-houdende drankjes zit vaak enorm veel suiker. Als je hier eenmaal mee bent gestopt, zul je merken dat je flink wat af zult vallen. We hebben het hier niet alleen over die blikjes cola of een caramel-latte, maar ook over het klontje suiker dat je dagelijks bij je koffie voegt. Kun je toch geen afstand doen van dat kopje koffie in de ochtend om even goed wakker te worden? Ga dan voor een zwarte koffie.

2. Je komt aan

Ja, er is ook een keerzijde van de medaille. Cafeïne zou volgens Women’s Health UK het hongergevoel kunnen onderdrukken, waardoor je minder veel eet en snoept. Als je stopt met het drinken van cafeïne zou je meer last kunnen hebben van het hongergevoel en dus wat aan kunnen komen.

3. Je zult beter slapen en daardoor meer energie hebben

Als je stopt met cafeïne, is er een kans dat je veel beter kunt slapen. Cafeïne houdt je namelijk wakker, ook als je eerder op de dag koffie hebt gedronken. Als je na een nacht slecht slapen wakker wordt, heb je weinig energie en grijp je weer naar de koffie. Zo kom je in een oneindige cirkel terecht. Als je geen koffie drinkt, is er een grotere kans dat je sneller slaapt, een langere nachtrust hebt en daardoor dus ook (op langere termijn) meer energie hebt!

4. Je voelt je veel rustiger

Zowel in je hoofd als lichamelijk. Cafeïne is namelijk oppeppend, waardoor er adrenaline in je lichaam vrijkomt en je bloeddruk hoger zou worden. Je bent daardoor continu in de actieve modus, waardoor je lichaam eigenlijk heel onrustig is. Als je dit niet meer neemt, zul je je waarschijnlijk een stuk rustig voelen in je lichaam.

5. Je zult minder buikpijn hebben

Veel mensen hebben er last van: Koffiepoepen. Gelijk na het drinken krijgen ze buikpijn en krampen, en moeten rennen naar de wc. Dit is omdat de cafeïne niet alleen aan je hersenen, maar ook aan je spijsvertering een flinke boost geeft. Het zuur in de koffie kan daarnaast ook nog eens voor diarree zorgen. Je buik blijft vaak nog lange tijd onrustig en je doet je lichaam er echt geen plezier mee.

Lees ook: Feit of fabel: koffiedrinken na vijf uur zorgt voor een slechte nachtrust

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Happy in Shape, Women’s Health UK | Beeld: Pexels