Sanne

Drie verschillende manieren op een rij

Wij zijn dol op American pancakes! Een heerlijke lekkernij, die je met een klontje boter, wat maple syrup en eventueel vers fruit helemaal afmaakt. Maar hoe krijg je de pannenkoekjes nou lekker luchtig? Veel recepten gebruiken bakpoeder of baksoda om het beslag te laten rijzen, maar hoewel deze twee producten op elkaar lijken werken ze nét even anders. Wij leggen uit hoe het zit en delen nog twee andere manieren om je pancakes extra fluffy te krijgen. 

Bakpoeder en baksoda

Laten we beginnen bij het verschil tussen bakpoeder (baking powder) en baksoda (baking soda). Baksoda is een natuurlijke stof die koolzuurgaas (luchtbelletjes) produceert wanneer het in aanraking komt met zuur. Denk hierbij aan yoghurt, citroensap of karnemelk. Bakpoeder daarentegen is een mengsel van baksoda met toegevoegd zuur. Je hoeft dit dus niet meer zelf aan het beslag toe te voegen.

Geklopte eiwitten

Baksoda en -poeder kunnen helpen om je American pancakes luchtig te maken, maar er zijn meer manieren. Want naast Amerikanen zijn ook Japanners pro’s in het maken van fluffy pancakes. Om de zogenoemde soufflé pancakes te maken worden eiren gescheiden. Je klopt de eiwitten eerst stijf voordat je ze me de rest van de ingrediënten mengt, waardoor je een dik, luchtig beslag krijgt. Het kost even tijd en moeite, maar dan heb je wel een extreem fluffy pancake. Yummy! 

Minder tijd

Hoewel je voor soufflé pancakes echt de tijd moet nemen, is er ook een manier die juist veel minder tijd kost. Het Amerikaanse platform Cooks Illustrated testte namelijk twee manieren uit om pancakes te maken. Ze maakten de pannenkoekjes met dezelfde ingrediënten, maar bij de ene maakten ze het beslag helemaal glad en bij de ander lieten ze er klontjes in zitten. En je raadt het al: degene met het klonterige beslag bleef dikker en hield de luchtbelletjes beter in stand. Met dikkere, fluffy pancakes als resultaat. Wij gaan dit zeker proberen!

Ook lekker: Recept: luchtige carrot cake pancakes

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock