Het is zonde om die rode toppers weg te gooien

Aardbeien, we zijn er dol op. Nu het seizoen van die rode toppers is aangebroken, moeten we ons inhouden er niet teveel van in te slaan. Vaak koop je twee bakjes voor een goede prijs, maar eindigt het laatste bakje met een aantal overrijpe aardbeien in de koelkast. Gooi je die overrijpe aardbeien altijd weg? Zonde, want je kunt er nog hartstikke veel mee. 

1. Smoothie

Aardbeien in een smoothie zijn nooit een slecht idee. En aangezien die blender z’n best doet om alles zo gepureerd mogelijk te maken, is het geen probleem om die overrijpe aardbeien erin te gooien. Je proeft toch niets terug van de structuur. Combineer je smoothie met yoghurt, banaan en een scheutje sinaasappelsap. Lekker én gezond.

2. Dessert

Ben je van plan een dessert te maken? Dan hoef je niet te balen van je overrijpe aardbeien. Wanneer je aardbeien ietwat zacht zijn geworden, werken ze perfect in een bevroren dessert. Doordat de overrijpe aardbeien van zichzelf al een zachte textuur hebben, zullen ze minder snel ijzig worden in een dessert.

3. Jam

Er gaat niets boven zelfgemaakte jam. Met een flinke bak overrijpe aardbeien, een paar scheppen suiker en wat citroensap ben je in principe klaar. Zet de boel in een pannetje op een laag vuurtje en laat de jam inkoken. Je kunt de jam in een luchtdichte pot ook nog eens een aantal weken bewaren.

4. Cocktails

Liefhebbers van een cocktail hebben vast weleens een glas sangria gehad. Het fruit dat hierin drijft is in principe altijd zacht. Die overrijpe aardbeien uit jouw koelkast? Die passen daar perfect tussen. Of nog beter: pureer de overrijpe aardbeien en meng ze door een cocktail.

5. Aardbeienboter

Het is niet het meest gebruikelijke broodbeleg in Nederland, maar zeker het proberen waard. Pureer de overrijpe aardbeien en meng dit met eenzelfde hoeveelheid boter. Dit mengsel smaakt erg goed op een boterham, stapel pannenkoeken of een plak cake. Een echte aanrader!

Lees ook: Dit is de makkelijkste manier om een ui te pellen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Kitchn | Beeld: Unsplash