15 mei 2019

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kun je door het invriezen van het rauwe vlees ‘ernstige gezondheidsschade’ voorkomen

Filet americain met een gesnipperd uitje is in Nederland een ontzettend geliefd broodbeleg. Veel mensen zijn er alleen niet mee bekend dat het nuttigen van het rauwe vlees kan zorgen voor een Toxoplasma infectie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert daarom om het vleesproduct in te vriezen, om zo een dergelijke infectie te voorkomen.

Het advies luidt om gekochte filet americain minimaal 48 uur uur in te vriezen bij een temperatuur van -12 graden.

Toxoplasma infectie

Wanneer het rauwe broodbeleg filet americain wordt ingevroren bij een temperatuur van -12 graden kan een Toxoplasma infectie voorkomen worden, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM dat gepubliceerd is in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Mensen die rauw vlees eten, waar filet americain dus onder valt, kunnen de Toxoplasma-parasiet binnenkrijgen en dit kan leiden tot de infectieziekte toxoplasmose.

Gevallen

Ongeveer 750 mensen worden elk jaar ziek door de Toxoplasma-parasiet. Gezonde mensen zijn vaak niet vatbaar voor de parasiet, maar zieke mensen of zwangere vrouwen lopen wel een groter risico. De infectieziekte is zo ernstig dat het bij zwangere dames kan leiden tot miskramen, vroeggeboorten en hersen- en oogafwijkingen bij het kind. Het onderzoek van het RIVM stelt dat in de helft van de ziektegevallen het gaat om een aangeboren afwijking, maar de andere helft wordt veroorzaakt door het eten van rauw vlees, voornamelijk filet americain.

Besparen

Het RIVM schat dat er jaarlijks flink bespaard kan worden op zorgkosten als men voortaan altijd de filet americain invriest. Zo meldt het instituut op de website dat de zorgkosten zo omlaag gaan en dat er jaarlijks 10 tot 30 miljoen bespaard kan worden.

Lees ook: Recept: kipfilet met een romige Franse mosterdsaus

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RIVM | Beeld: Kookfans