Wat je eet, heeft een groot effect op je ijzergehalte

IJzer is een essentieel mineraal dat bijdraagt aan de transportatie van zuurstof door het lichaam. Je houdt je ijzergehalte op peil door voedingsmiddelen als rundvlees, kip, peulvruchten en noten te eten. Voel je je regelmatig vermoeid, is je huid bleek en ben je snel buiten adem? Dan heb je waarschijnlijk een ijzertekort. Dat dit kan komen doordat je te weinig ijzerrijke producten hebt gegeten is logisch, maar wist je al dat er ook bepaalde voedingsmiddelen zijn die de ijzeropname tegengaan? De onderstaande producten kun je  maar beter laten staan als je ijzerniveau aan de lage kant is.

Zo kan 1 ei de ijzeropname al met 28 procent verlagen!

1. Eieren

Hoewel we graag een eitje eten bij het ontbijt, zijn het één van de grootste verstoorders van de ijzeropname. Eieren bevatten een bepaald soort proteïne dat ervoor zorgt dat ijzer niet wordt geabsorbeerd door het lichaam. Het eten van 1 ei zorgt er al voor dat de ijzeropname met 28 procent daalt!

2. Calciumrijk eten

Een glaasje melk is goed voor elk? Niet als het op het ijzerniveau aankomt. Het witte goud bevat calcium en hoewel dit een belangrijk mineraal is, belemmert het de opname van ijzer. Niet in kleine hoeveelheden (tot 50 milligram), maar in 1 glas melk zit al snel 300 milligram calcium en dat vormt wel degelijk een blokkade. Ook yoghurt, kaas, sardientjes, tofu, broccoli en amandelen bevatten een hoge dosis calcium.

3. Oxalaatrijk voedsel

Drink je veel thee bij je maaltijden? Dan kan dit ervoor zorgen dat je niet voldoende ijzer uit je eten haalt. Thee bevat namelijk oxalaat, dat ervoor zorgt dat ijzer niet meer geabsorbeerd kan worden door het lichaam. Oxalaat is ook te vinden in spinazie, boerenkool, bieten, noten, chocolade, rabarber en aardbeien.

4. Voedingsmiddelen met polyfenolen

Cacao en koffie zijn bronnen van polyfenolen, dit zijn antioxidanten die een negatieve invloed hebben op het ijzerniveau. Volgens het Iron Disorders Institute kan koffie de ijzeropname met wel 60 procent verlagen en cacao met maar liefst 90 procent! ‘s Ochtends een kopje koffie met een stuk chocola is natuurlijk heerlijk, maar dus niet zo’n goed idee voor mensen met een laag ijzergehalte.

5. Etenswaren die fytaat bevatten

De stof fytaat is terug te vinden in soja en vezels. Slechts een kleine hoeveelheid fytaat kan de opname van ijzer al blokkeren. Producten als amandelen, sesam, bonen, (kikker)erwten en granen bevatten veel fytaat.

Lees ook: Vergeet spinazie: deze voedingsmiddelen bevatten nog meer ijzer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Live strong, Voedingscentrum | Beeld: Pexels