Wist jij dit al?

In de supermarkt vind je steeds meer etenswaren die bijdragen aan een gezond leven. Maar zijn ze wel echt zo gezond? Volgens dokter Michael Mosley kunnen we hier ons flink in vergissen. In sommige gevallen zijn de gezonde alternatieven zelfs veel ongezonder. We noemen ze voor je op!

1. Groentechips

Met de komst van de groentechips leek het alsof we eindelijk een gezond alternatief hadden voor de paprika en naturel chips van aardappel en maïs. Helaas is dit ook een leugen, en is de groente chips net zo ongezond als de normale chips. Ondanks dat ze voedzaam klinken, zijn de meeste gewoon gebakken in zonnebloemolie. Ook is er extra zout toegevoegd waardoor je er sneller meer van zult eten.

2. Margarine

Margarine werd vroeger een vetarm alternatief genoemd voor boter. Toch is dokter Mosley hier niet enthousiast over. Hij legt uit: “Margarine wordt verwerkt en gemaakt van plantaardige olie. Omdat plantaardige olie vloeibaar is bij kamertemperatuur, vindt een proces plaats dat hydrogenering wordt genoemd. Dit leidt tot transvet. En transvet moeten we eigenlijk zoveel mogelijk vermijden, want dit wordt in verband gebracht met ontstekingen, hartaandoeningen, beroertes en een laag cholesterolgehalte.”

3. Vetarm voedsel

Eten waar geen vet in zit, dat klinkt toch goed? Helaas bevat vetarm voedsel veel voedingsstoffen en smaakmakers. Ook lijkt het alsof het vult, maar krijg je door alle toevoegingen alleen maar meer zin in eten. Je maag gaat na je maaltijd dus weer rammelen.

4. Kant-en-klare zakjes

Aardappelpuree, pap of zakjes met saus: als je er alleen nog water bij moet toevoegen is het geen gezonde keuze. Er wordt namelijk een hoop suiker aan een zakje toegevoegd. Het is daarom verstandiger om het zelf te maken.

5. Slasaus

Salades zijn gezond mits je er niet te veel extra smaakmakers bij doet. Maar ook met de dressing kun je een hoop fout doen. Ondanks dat een salade met dressing veel lekkerder smaakt, is het een ongezonde keuze. In een slasaus zitten namelijk veel suikers en is het lastig om je aan de juiste portie te houden. Maak daarom je dressing zelf, met een scheutje olijfolie, citroensap of balsamicoazijn.

Lees ook: Wetenschappelijk bewezen: met een winkelwagen doe je sneller gezonde boodschappen

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: The Sun | Beeld: Unsplash, Luisa Brimble