Jaimy Boer

Bij sommige gerechten is het de dag erna zelfs nog lekkerder

Is het je weleens opgevallen dat restjes in de koelkast soms een stuk smakelijker zijn dan het versgemaakte gerecht? Dit is geen toeval, maar wetenschappelijk te verklaren. We leggen uit hoe het zit!

Hoe komt het?

De beter smaak wordt veroorzaakt door een chemische reactie in het gerecht. Als je eten bewaart, ontstaat er al snel een reactie die ervoor zorgt dat het voedsel bederft. Echter wordt dit proces in de koelkast vertraagd. In de beginfase van het bederfproces, die dus al wat langer duurt, worden er nieuwe smaken ontwikkelt. Dit zorgt ervoor dat je een dag later alsnog een heerlijk bordje met eten hebt.

Tijd

Tijd is heel belangrijk voor de smaak van een gerecht. Het is niet voor niets dat sommige gerechten een halve dag moeten pruttelen op het fornuis. Hoe langer je namelijk bezig bent, hoe rijker de smaak is. In de koelkast zijn de smaken ook nog aan het blenden, en krijg je hierdoor uiteindelijk een hele andere smaak.

Textuur

Ook helpt de textuur van het gerecht een handje mee. Dit geldt met name voor soepen en stoofpotten die gemaakt zijn met veel kruiden. Het helpt ook als het gerecht veel vloeistof bevat. Hierdoor droogt het niet uit en wordt de textuur net wat anders. En in veel gevallen wordt het gerecht zelfs lekkerder dan de dag ervoor.

Zolang bewaren

Naast de smaak en textuur, hebben de wetenschappers ook onderzocht hoelang je iets kunt bewaren in de koelkast. Volgens hen doe je er goed aan om het maximaal drie dagen te bewaren. Daarna verandert de textuur en smaak. Kortom, zo snel mogelijk opeten dus!

Lees ook: Oeps! Zolang mag je restjes in de koelkast en vriezer bewaren

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Pexels