Helaas is niet elk voedsel meer ‘goed’ wanneer je het opnieuw opwarmt

Ondanks dat je ontzettend veel maaltijden gemakkelijk in de magnetron kan opwarmen, geldt dit helaas niet voor elk voedingsmiddel. Het klinkt zo gemakkelijk: je bewaart je kliekje in de koelkast, om ‘m vervolgens de volgende dag in de magnetron te gooien. Echter moet je wel met een paar dingen rekening houden, je wil je avond immers niet op de wc doorbrengen. Dus voordat je maag zich omkeert vanwege een verkeerde ‘magnetron keuze’, leggen wij je uit wat je beter wel en niet kan opwarmen in de magnetron.

Schrijf het op en plak het op je magnetron.

Rijst

In ongekookte rijst zitten veel sporen van bacteriën. Zodra je de rijst kookt, verdwijnen een groot deel van deze bacteriën. Dit betekent dat je er geen last van krijgt. Heb je veel te veel rijst gekookt, dan lijkt het je waarschijnlijk verstandig om de rijst te bewaren. Helaas vermenigvuldigen de resterende sporen van bacteriën in de rijst zich bij kamertemperatuur. Wanneer je de rijst vervolgens weer opwarmt en nuttigt, kan je daar flink veel last van krijgen. En rennen naar de wc? Dat wil je niet!

Kip

Een maaltijd met veel stukken kip kan ook problemen opleveren. Wanneer je de afgekoelde kip opnieuw verwarmt, zal de eiwitsamenstelling veranderen. Dit kan problemen opleveren voor je spijsvertering, waar je natuurlijk geen zin in hebt. Natuurlijk kan je kip wel opnieuw verwarmen, maar zorg er dan voor dat de binnenkant van de kip gloeiend heet is!

Eieren

Gekookt, gebakken of gepocheerd: een ei kan je beter niet opnieuw verwarmen. Je spijsvertering raakt hier van in de war, waardoor je opnieuw rennend naar de wc moet gaan. Bak of kook gewoon een nieuw eitje, zodat je dit kan voorkomen.

Aardappelen

Het klinkt logisch: je laat je gebakken of gekookte aardappelen afkoelen bij kamertemperatuur, om ze vervolgens in de koelkast te bewaren. Dit kan je alleen beter niet doen! Wanneer je de aardappelen op kamertemperatuur laat afkoelen, zal de groei van de bacterie botulisme -een zeldzame bacterie- bevorderen. Deze bacterie dood je niet zomaar in de magnetron. Dus, gooi die piepers direct in de koelkast als je ze per se nog wil verwarmen in de magnetron!

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn enorm gevoelig voor schimmels, aangezien ze veel water en eiwitten bevatten. Ze bederven snel, eet ze daarom zo snel mogelijk op. Heb je een inschattingsfout gemaakt en heb je toch flink wat over? Dan bewaar je ze, net als de aardappelen, direct in de koelkast. Je kan ze vervolgens wel opnieuw verwarmen, maar doe op een minimale temperatuur van 70 graden Celsius. Goed opletten dus!

Lees ook: Dit is hoeveel kilo je écht per maand kunt afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ELLE eten | Beeld: Flickr, Matthew Paul Argall