Laten we even realistisch zijn

De een kan makkelijk een zak chips, wikkel chocolade en nog een aantal bolletjes ijs naar binnen werken zonder de gevolgen daarvan terug te zien op de weegschaal. De ander komt echter al aan wanneer een klein puntje taart (oké: met slagroom) naar binnen wordt gewerkt. Val jij onder die laatste groep? Dan heb je misschien weleens een afvalpoging ondernomen en dan wilde je het gewicht waarschijnlijk zo snel mogelijk lozen. Maar wat is nu een realistisch afvaldoel voor een maand?

Er zit een groot verschil tussen hoeveel je kunt afvallen in een maand en hoeveel je zou moeten afvallen in een maand.

Gewicht

Het verschilt per persoon hoeveel je kunt afvallen per maand, maar dokter Sarah Gold Anzlovar en oprichter van Sarah Gold Nutrition kan haar expertise er wel op loslaten. “Over het algemeen kan iemand 1 tot 2 pond per week afvallen of 4 tot 8 pond per maand om verantwoord af te vallen”, vertelt ze aan Eating Well. “Sommige mensen verliezen in het begin meer, maar dat is vaak vochtverlies en geen vetverlies.”

Vochtverlies

Gold Anzlovar raadt mensen aan om niet te veel te focussen op het getal op de weegschaal en ook raadt ze het af om te extreme diëten te volgen. “Strenge diëten kunnen je helpen om gewicht te verliezen, maar je verliest daarbij mogelijk spieren en vocht.” Zo kan het dat je niet verliest wat je daadwerkelijk wilt verliezen en dat is vet. Ook kan het dat je met strenge diëten je metabolisme naar de knoppen helpt.

‘Te veel’ gewicht verliezen

Als je meer dan 8 pond per maand verliest (3,6 kilo) is de kans groot dat je niet in staat bent om dit gewichtverlies vast te houden. Gold Anzlovar vertelt dat je dan waarschijnlijk een crashdieet volgt en dat het op lange termijn nare gevolgen voor je metabolisme kan hebben. Oftewel: je metabolisme wordt zo traag dat het in de toekomst, wanneer je normaal wilt eten, niet naar behoren functioneert en je dan weer aankomt.

Lees ook: Gezond afvallen? Probeer deze etenswaren bij het ontbijt te vermijden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Eating Well | Beeld: Unsplash