12 april 2019

Waarom je vaker champignons zou moeten eten

De een houdt ervan, de ander gruwelt ervan: champignons. Hoewel smaken verschillen, zijn paddenstoelen een goede toevoeging aan je dieet. Ze zijn namelijk zeer gezond, want ze zitten boordevol vitaminen en mineralen die andere soorten groente niet bevatten. 

Paddenstoelen zijn ook goede vleesvervangers.

Champignons

Niet iedereen houdt van champignons. Vooral de textuur is even wennen, omdat de paddestoelen een beetje slijmerig kunnen worden bij het bakken. Om dit te voorkomen, kun je ze het beste met niet te veel tegelijk bakken, omdat het vocht dan niet weg kan. Bak ze liever in één laag in een koekenpan, zo kleuren ze mooi bruin en worden ze zelfs een beetje knapperig.

Gezond

Een portie champignons is ongeveer zo groot als je vuist en bevat slechts 15 calorieën. Hoewel ze maar klein zijn, bevatten paddenstoelen ongeveer 15 verschillende vitaminen en mineralen. Vitamine B6, magnesium, zink en kalium zijn er slechts een paar van. Daarnaast zijn bevatten paddenstoelen vitamine D. Hierin zijn ze uniek, want dit is het enige eten waar vitamine D in zit.

Antioxidanten

Ook bevatten paddenstoelen veel antioxidanten die ontstekingen kunnen remmen. Als je een kleine ontsteking hebt of last hebt van een auto-immuunziekte als multiple sclerose, artritis of lupus, is het dus heel goed om champignons op het menu te zetten. Ook zouden de phytochemicalieën in paddenstoelen kwaadaardige cellen kunnen tegengaan die kanker veroorzaken, maar ook onze huid jong houden.

Bakken

Natuurlijk hangt het er helemaal van af hoe je de champignons klaarmaakt. Kies je voor een romig gerecht met veel kaas en boter, dan eet je natuurlijk alsnog niet gezond. Bak ze liever in een klein beetje olie en voeg andere groenten toe voor een gezond maaltje. Maak ze echter wel goed klaar: De paddenstoelen hebben de ruimte nodig en mogen nooit bovenop elkaar liggen. Doe je dit wel? Dan zullen de champignons nooit de gelegenheid krijgen om bruin te worden, laat staan om aan de buitenkant wat knapperig te worden. Als je geen grote koekenpan hebt kan het betekenen dat je je paddenstoelen in etappes moet klaarmaken, maar dat is de smaak absoluut waard.

Lees ook: 9x de lekkerste gerechten met champignons

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Cooking Light | Beeld: Pexels