Marlieke

Wat is de beste manier om een boterham te snijden?

We praten graag over eten, maar er zijn een paar voedseldiscussies die altijd gevoelig liggen: Hoort ananas wel op pizza? Zeg je patat of friet? Is pindakaas hartig of zoet beleg? In dit rijtje bestaat ook nog een punt van onenigheid wat onze lunch betreft: Snijd je de bammetjes schuin of recht door? Hoewel sommige mensen gehecht zijn aan een driehoekig broodje, bewaren anderen deze vorm alleen voor hun tosti. Bestaat er een juist antwoord op de vraag welke snijmethode beter is of blijft het een persoonlijke voorkeur? Zo zit het!

Schuin snijden

Uit een Engelstalige poll blijkt dat 75 procent van de stemmers de voorkeur geeft aan een sandwich die dwars is doorgesneden. Of de verhoudingen in Nederland ook zo liggen, is nog maar de vraag. Tosti’s lijken we massaal schuin door te snijden. Veel tosti-ijzers hebben dan ook diagonale randjes. Voor onze dagelijkse boterham zetten we het mes er misschien liever recht in. Een kwestie van gewoonte of het dit ook zo zijn voordelen?

Illusie

Voorstanders van de driehoekige sandwich zeggen dat er bepaalde voordelen aan het diagonaal doorsnijden zit. Zo zou een dwars doorgesneden boterham er groter uit zien. Dit is natuurlijk een illusie, want je broodje neemt niet plotseling toe in formaat wanneer je het schuin snijdt. Voor sommigen is dit echter wel de reden om hun boterham liever in driehoekvorm te eten.

https://www.instagram.com/p/CAlhW0FAcF7/?utm_source=ig_embed

Praktisch

Een ander veelgenoemd voordeel van een schuin gesneden boterham, is dat het makkelijker is om je broodje op deze manier vast te houden. Met name bij een tosti wordt dit handiger gevonden, omdat de gesmolten kaas minder snel uit het brood lekt. Dit geldt ook voor sandwiches met een dikke laag beleg. Daarentegen zouden vierkant gesneden boterhammen weer langer vers blijven in je broodtrommel.

Voor de mooi

Naast deze praktische reden wil het oog ook wat: een schuin gesneden en dik belegde boterham ziet er al snel aantrekkelijker uit. Dit is de reden waarom je een broodje kroket, eiersalade of BLT-sandwich in een restaurant meestal diagonaal gesneden geserveerd krijgt. Ook zien we op de mooi opgemaakte bordjes op social media meestal schuingesneden bammetjes. Als jij je lunch graag vastlegt op camera, kies je dus voor deze snijmethode. Daarbij komt kijken dat we voedsel dat er mooier uitziet vaak lekkerder vinden smaken.

Wat jij lekker vindt

Kortom, er zijn meerdere redenen waarom je een belegde boterham schuin door zou kunnen snijden. Een echt wetenschappelijk antwoord op deze voedseldiscussie kunnen we echter helaas niet geven. Als je de voorkeur geeft aan een recht gesneden boterham, uit gewoonte of omdat je dat prettiger vindt, ben je dus net zo goed bezig. Wij zijn in ieder geval benieuwd wat in Nederland de voorkeur heeft en waarom!

Lees ook: Een basilicumplantje gekocht? Dit is het eerste wat je ermee moet doen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Tip Hero, Instagram @boyswhocancook | Beeld: Unsplash