Tjitske

Zijn blauwe bessen een superfood of niet?

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat steeds meer Nederlanders regelmatig blauwe bessen kopen. Dit komt voornamelijk omdat de blauwe bes een zogenaamd ‘superfood’ zou zijn. Ook wij schreven al eerder over de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen, omdat de kleine blauwe bolletjes veel vitamine C en antioxidanten bevatten. Maar zijn ze ook echt gezonder dan ander fruit?

Lekker zijn ze in ieder geval.

Gezonder

Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum vertelt aan RTL Nieuws hoe de vork in de steel zit: “Blauwe bessen zijn gezond. Het is een prima fruitsoort, maar niet een die gezonder is of betere eigenschappen heeft dan welk ander soort fruit dan ook”. Hij beaamt dat er veel vitamine C zit in blauwe bessen, maar dat ander fruit dit ook bevat. Bananen bevatten bijvoorbeeld minder vitamine C, maar deze bevatten weer meer potassium en eiwit.

Ziektes

Vaak wordt geclaimd dat blauwe bessen ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes kunnen voorkomen. Zelfs kanker zou ermee voorkomen kunnen worden. Dit is niet helemaal waar volgens Van der Ploeg. Ja, blauwe bessen dragen bij aan een gezond lichaam en kunnen de kans op ziektes verlagen. “Maar dat is door het eten van fruit in het algemeen, niet alleen het eten van blauwe bessen,” meent Van der Ploeg.

Variatie

De blauwe bes is dus niet gezonder dan ander fruit, maar ook zeker niet ongezond. Het is van belang om goed te variëren in het soort fruit dat je eet. Roel Vonk, hoogleraar medische voedingsleer aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelt RTL Nieuws dat blauwe bessen veel flavanoïden bevatten, “een verzameling stoffen die allerlei positieve effecten heeft op het lichaam. Maar dat zit niet alleen in de blauwe bes, dat zit in ongelooflijk veel groente- en fruitsoorten.” Het is dus gezond, maar niet beter dan ander fruit.

Appels met peren vergelijken

Eet dus gerust een handje blauwe bessen, want gezond is het zeker. Het gevaar is dat mensen ander fruit links laten liggen omdat ze denken dat het minder gezond is. Eet dus lekker blauwe besjes door je yoghurt, maar neem ‘s middags een banaan, appel, perzik of ander fruit. Je weet dan zeker dat je veel verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het wordt aangeraden om twee stuks fruit per dag te nuttigen: een klein kommetje bessen staat gelijk aan één stuk.

Lees ook:  Dit is de top 10 van meest gezonde fruitsoorten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels