Robby

Wij gaan vaker bitter eten!

Het is niet de favoriete smaak van het gros van de mensen: bitter. Kleine kinderen hebben er helemaal een hekel aan, maar ook volwassenen zijn vaak geen fan. Hierom verdwijnt de bittere smaak van producten langzaam uit de supermarkten. Zo smaken andijvie en witlof een stuk minder bitter dan decennia geleden, omdat ze tegenwoordig worden gekruist met zoetere soorten. 

En dat is heel erg zonde, want bitter is juist heel gezond.

Een van de vijf basissmaken
Bitter is naast zoet, zout, zuur en umami (wat umami ook moge zijn) één van de vijf basissmaken die door je tong wordt waargenomen. Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.

Goed voor je buik
Zwavel en vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) zijn belangrijk voor het lichaam om gal te kunnen produceren en dat is weer nodig voor gezonde spijsvertering én om de lever op topniveau te laten werken. Daarnaast zorgt bitter voedsel er ook voor dat je minder zin hebt in zoetigheid. Ze stabiliseren namelijk je bloedsuikerspiegel en zo krijg je minder last van dips in je energieniveau. Ook zorgen ze ervoor dat je smaakpapillen beter in balans zijn.

Deze voedingsmiddelen bevatten de meeste bitterstoffen: 

  • Groenten: broccoli, kolen, boerenkool, spruitjes, bloemkool, spinazie, snijbieten, sla, waterkers, groene bonen, tuinerwten, artisjok, rode en gele pepers, selderij, avocado, pompoen, komkommer, meloen.
  • Kruiden: peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, paardenbloem, mariadistel, rooibos, kamille en munt.
  • Fruit: al het rood fruit (druiven, bessen, cranberries) en appels, peren, ananas, mango’s.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: WomensHealthMag, GoedGezond | Beeld: Unsplash