20 juni 2018
Maayke

Het tv-programma ‘Broodje Gezond’ zocht het uit

We zien het groente- en fruitschap in de supermarkten steeds meer en meer uitbreiden met biologische varianten. Uit eerdere onderzoeken is ook gebleken dat biologische groenten en fruit steeds populairder wordt bij de consument. Maar is de biologische variant ook daadwerkelijk gezonder, voedzamer én minder schadelijk voor ons dan de ‘normale’ variant?

Op deze vraag gaf het bekende tv-programma ‘Broodje Gezond’ van KRO-NCRV het verlossende antwoord.

Stelling

In de uitzending van donderdag 24 mei onderzocht Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris wat er waar is van de stelling: ‘Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?’ Verschillende deskundigen en telers werden aan de tand gevoeld om zoveel mogelijk kennis te vergaren over biologische groenten. Zo werd onder andere gekeken of er verschil zit in een ‘gewone’ paprika en een biologische variant.

Biologische teler

Ook bezocht de presentatrice Jan van Lierop, een biologische teler. Hij geeft aan dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen op chemische basis. “Maar of het gezonder is, kan ik niet zeggen. Vanwege het feit dat wij geen pesticiden gebruiken en kunstmest, kan het zeker niet ongezonder zijn lijkt mij”, aldus Jan van Lierop.

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Later blijkt wel dat de biologische teler regelmatig last heeft van luizen op zijn groenten, waardoor hij genoodzaakt is om wel een natuurlijk bestrijdingsmiddel te gebruiken. “We moeten wel iets doen, want ook de biologische consument is vies van luizen. Dat voelt niet goed, maar zo is het nu eenmaal.” Echter hoeven we volgens toxicoloog Martin van den Berg niet direct in paniek raken. Volgens hem moeten we wel een héle grote hoeveelheid van deze (natuurlijke of chemische) bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen, wil het schadelijk zijn voor ons lichaam.

Lees ook: Nationale Groente- en Fruitdag: slechts 6 procent van de bevolking eet voldoende groente

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: LindaNieuws | Beeld: videostill