Aiii…

We zijn dol op gember. De smaakmaker doet het goed in thee of smoothies, maar ook in een lekker wokgerecht. En hoewel gember heel gezond is, moet je er ook mee oppassen. Wanneer je te veel van de specerij eet of drinkt, kan dat voor vervelende bijwerkingen zorgen. 

Gezondheidsvoordelen

Gember is heel gezond en heeft dan ook veel voordelen. Een kopje gemberthee is niet alleen lekker, het kan je kalmeren en helpt bij het afvallen. Ook geeft de specerij je spijsvertering en immuunsysteem een boost en schijnt het een ontstekingsremmende werking te hebben. Genoeg redenen om gember gewoon te blijven gebruiken. Je moet alleen zorgen dat je niet té veel van de smaakmaker gebruikt in je eten en drinken, anders kun je last krijgen van de volgende bijwerkingen en klachten.

Maag en darmen

Hoewel gember de spijsvertering een boost geeft en misselijkheid kan verminderen, kan het er ook voor zorgen dat je juist last krijgt van je maag en darmen. Zo kun je last hebben van een opgeblazen gevoel of maagklachten, zegt het National Center for Complementary and Alternative Medicine. Maar er zijn meer klachten die voorkomen bij een grote hoeveelheid gember, denk aan brandend maagzuur, diarree en winderigheid. Gember is dus goed voor je spijsvertering, maar té veel gember kan je spijsvertering juist op hol brengen.

Bloeddruk

Heb je een hoge bloeddruk? Dan is dit nadeel voor jou wellicht een voordeel. Gember kan namelijk helpen om de bloeddruk te verlagen. Mocht jouw bloeddruk van nature al aan de lage kant zitten, dan kan dit echter heel vervelend uitpakken. Je kunt dan klachten krijgen als duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd of zelfs flauwvallen.

Bloedverdunner

Volgens sommige deskundigen zou te veel gember je bloed dunner maken, waardoor bloedingen ernstiger kunnen worden. Dit zou komen door het stofje salicylaten, wat ook in aspirine zit. Gebruik je al bloedverdunners of heb je een stollingsstoornis? Pas dan extra op met gember. Echter moet er nog meer onderzoek gedaan worden naar deze bijwerking, want het effect is nog niet helemaal zeker.

Hoeveel gember is gezond?

Wellicht schrikken deze bijwerkingen je enorm af. In dat geval hebben we ook goed nieuws! Je kunt namelijk best veel gember gebruiken voordat je last kunt krijgen van bijwerkingen, namelijk zo’n vier gram per dag. Eet of drink je meer dan vier gram gember per dag? Dan moet je oppassen. Echter is vier gram meer dan je denkt, helemaal wanneer je de specerij vooral voor thee gebruikt. Je kunt namelijk zonder problemen drie á vier koppen gemberthee drinken per dag. Bij een lage bloeddruk of wanneer je bloedverdunners slikt, is het verstandig om met een arts of specialist te overleggen of je gember kunt gebruiken.

Ook lekker: Recept: makkelijke perzikjam met gember en citroen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels