Naast een kommetje yoghurt met fruit en een gekookt eitje, wil je eigenlijk ook wel een broodje

Bij veel restaurants kun je in het weekend vaak ook genieten van een brunch. Met een beetje geluk is er sprake van een brunchbuffet en kun je verlekkerd allerlei luxe broodjes op je bordje leggen. Daarmee wordt het je wel moeilijk gemaakt om gezond te eten. Dus als je moet kiezen tussen een lekker kaiserbroodje of een croissantje, wat kies je dan?

We vergelijken de voedingswaarden van beide lekkernijen.

Verantwoorde keuze

Je hoeft helemaal niet grof in te leveren als je gaat brunchen en je wilt verantwoord eten. Een kom yoghurt met vers fruit en een eitje voorzien je van belangrijke vitamines en mineralen, maar een kaiserbroodje of croissantje met een plakje kaas zijn ook lekker. Wil je graag genieten van een van beiden, maar de verantwoordste optie kiezen? Dan hebben wij wat handige info voor je op een rijtje gezet. We bekijken niet de voedingswaarden per 100 gram, maar hoeveel voedingswaarden er in een stuk zitten. 

Energie Vet Verzadigd vet Koolhydraten Waarvan suiker Voedingsvezels Eiwitten
Wit kaiserbroodje
(50 gram per stuk)
127,5 kcal 0.5 gr 0.2 gr 25 gr 1,75 gr 1,5 gr 4,75
Roombotercroissant
(45 gram per stuk)
193,5 kcal 11,25 gr 7,2 gr 18,45 gr 3,15 gr 1,125 gr 3,82

Even vergelijken

Van bovenstaande tabel valt af te lezen dat een kaiserbroodje veel minder calorieën bevat, een stuk lager in vet is, rijker is aan eiwitten én het bevat minder suiker. Daarmee lijkt het kaiserbroodje een verantwoordere keuze te zijn dan het roombotercroissantje. Op één terrein wint het roombotercroissantje echter: het bevat veel minder koolhydraten. Let je op je koolhydraten? Dan zou je bijvoorbeeld alsnog een croissantje met kaas kunnen nemen. Desalniettemin zijn beide opties prima, als je ze maar niet elke dag naar binnen werkt.

Lees ook: Wat is beter: koolhydraten of vet vermijden?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: AH | Beeld: Pixabay