30 augustus 2017
Sabine

Eindelijk een einde aan die lange discussie over koolhydraten en vet

Mensen die weleens een afvalpoging ondernemen hebben, weten dat er nog altijd de discussie leeft of je nu het beste koolhydraten kunt vermijden of dat je juist nee moet zeggen tegen vet. Uit onderzoek is nu ein-de-lijk gebleken wat het nu is.

Lang werd geroepen dat je vet moet vermijden als een gezonde leefstijl wilde hanteren. Maar weer anderen beweerden dat het juist de koolhydraten waren die je moest beschouwen als niet-gezond. Dus… de vraag is: wat is beter voor je ? Een dieet dat laag in koolhydraten is of een dieet dat laag in vet is. Uit onderzoek is gebleken dat koolhydraten -niet vet- slechter voor je zijn. Koolhydraten zouden meer bijdragen aan hart- en vaatziekten.

Het onderzoek
Onderzoekers bekeken gegevens van Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE). Hiervoor werd gekeken naar het dieet van 135,335 mensen tussen de 35 en 70 jaar die in 18 verschillende landen wonen. Tijdens de follow-up bleek dat 5796 van hen waren overleden en dat 4784 van hen te maken hadden met een serieuze vorm van hart- en vaatziekten. Van de mensen die waren overleden hadden daarnaast 1649 een hart- of vaatziekten.

De onderzoekers keken naar het verband tussen koolhydraten en vet en de kans op een ziekte. Het bleek dat mensen wiens dieet voor 35 procent uit vet bestond 23 procent minder kans hadden op ziektes in vergelijking met mensen wiens dieet bestond uit meer koolhydraten dan vet. 

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: pixabay