Wat lest het best de dorst

Met dit warme weer kunnen we wel wat extra vocht gebruiken. We transpireren sneller en verliezen ook ‘s nachts veel zweet. Je krijgt sneller dorst en wil dus ook iets lekkers drinken. Wellicht pak je thuis wel gewoon (kraan)water, maar dit is al snel lauw en niet lekker. Daarom bestellen we op een terrasje snel een koud colaatje of een biertje. Maar wat is nu het beste?

Wij drinken gauw nog een glas leeg.

Uitdroging

Het begint met een beetje een droge mond en eindigt met duizeligheid en vermoeidheid: dorst. Wanneer je mond plakkerig en droog begint te worden betekent dit dat je twee procent van je lichaamsvocht hebt verloren. Het is dus een signaal van je hersenen die roepen om vocht. Wist je trouwens dat er een rekensommetje bestaat dat uitlegt hoeveel water jij per dag moet drinken? Er wordt altijd gezegd dat men gemiddeld twee liter water per dag moet drinken, maar om het voor jou gewicht uit te rekenen neem je je gewicht vermenigvuldigd met dertig milliliter. Weeg je 70 kilo, dan moet je dus (minstens) 2,1 liter water drinken.

Water

Ons lichaam bestaat voor zestig procent uit water. Daarom is het bij dorst ook het best om water te drinken: ons lichaam heeft het nodig en het bevat geen calorieën. Wist je dat een glas kraanwater beter hydrateert dan ijskoud water? Als het te koud is moet het lichaam het eerst opwarmen voordat het opgenomen kan worden. Dit zorgt voor een tragere opname. Heb je dus heel erg dorst, neem dan een gewoon glas water.

Thee

Met deze hitte heb je er waarschijnlijk niet gelijk zin in, maar thee is eigenlijk heel erg verfrissend. Juist door de warme drank koel je af. Ook geeft cafeïnevrije thee zoals witte, groene of kruidenthee je net zoveel vocht als een glas water. Wel is het zo dat thee mentaal minder effect heeft dan een koel glas water.

Bier

Alcohol is geen goed idee op hete dagen, want het droogt alleen maar meer uit. Alcohol doet het vocht in je lichaam onttrekken, waardoor je vaker moet urineren en sneller gaat zweten. Je raakt dus veel sneller uitgedroogd. Wil je toch genieten van een lekker biertje of wijntje? Drink dan naast ieder glas alcohol een glas water. Of kies voor verfrissende Radler.

Fris

We raden je af om bij dorst een glas frisdrank te pakken. Ten eerste omdat het door de vele suikers en zoetstoffen slecht voor je lichaam is, ten tweede omdat je door de suiker juist meer dorst krijgt. Ben je het water toch echt zat, doe er dan een schijfje citroen in voor een beetje smaak of kies voor water met een smaakje uit de supermarkt.

Verfrissend

Water blijft dus de ultieme dorstlesser. Heb je echt dorst? Kies dan voor koud maar niet ijskoud water. Blijf de hele dag door drinken, dan kunnen de ijsklontjes wel heerlijk zijn. Neem ‘s avonds gerust een biertje, maar zorg ervoor dat je erna meteen een glas water drinkt om je vochtbalans op peil te houden.

Lees ook: Iets te veel gegeten? Dit detox drankje helpt je van het opgeblazen gevoel af

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels