06 september 2018
Sabine

Voelen mannen zich echt bezwaard om vlees (een dagje) af te slaan?

Als je tien jaar geleden een willekeurige supermarkt binnenstapte, was het koelschap gevuld met vlees en lagen er hooguit twee vegetarische burgers. Tegenwoordig is dat wel anders en vind je in bijna elke supermarkt wel een vierkante meter aan vegetarische alternatieven voor vlees in het koelschap. We lijken overstag te zijn en vaker te kiezen voor een dagje vega, maar volgens onderzoek vinden mannen het soms best ‘gênant’ om een vleesloze optie te bestellen.

Onderzoek uitgevoerd door de University of Southampton beweert dat mannen het soms lastig vinden om nee te zeggen tegen een stukje vlees.

Bezwaard gevoel

Voornamelijk in het gezelschap van andere mannen vinden mannen het nog weleens lastig om een vleesloze optie van de menukaart te bestellen, zo beweert Brits onderzoek. Voor The Man Food Project, zoals het onderzoek wordt genoemd, werden 22 mannen die vrij weinig vlees aten, ondervraagd naar hun eetgewoontes. Een deel van hen gaf aan zich bezwaard te voelen, of zoals de onderzoekers het stelden: zich te schamen, om toe te geven dat ze geen vlees willen eten. 

Associatie

Dr. Emma Roe, de hoofdonderzoeker van The Man Food Project, vertelt aan Munchies dat dit te maken heeft met de culturele ervaringen die we hebben bij vleeseters. Zo verklaart de onderzoeker dat een van de belangrijkste redenen waarom mannen zich ‘schamen’ om vegetarisch te eten, is omdat het eten van vlees een onderdeel is geweest van de evolutie van de menselijke beschaving. Daarnaast worden mannen volgens Roe vaak gezien als de slagers en de barbecueërs op feestjes. Roe is van mening dat deze associatie veel sterker bij mannen aanwezig is dan bij vrouwen.

Poll

Wij waren benieuwd of onder onze vegetarische lezers ook bezwaard gevoel leeft om vegetarisch te eten en in hoeverre het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder Britse mannen, opging voor onze lezers. Hoewel het onderzoek van de Universiteit van Southampton zich beperkte tot de mannelijke kijk op de kwestie, ondervroegen wij zowel onze mannelijke als vrouwelijke lezers of ze zich (als vegetariër) weleens bezwaard voelden om te vertellen dat ze geen vlees eten. Onze vraag aan hen was: voel jij je weleens bezwaard om vegetarisch te eten? Op moment van schrijven vulden 115 van onze lezers onze poll in en van hen gaf 14,8 procent aan zich (weleens) bezwaard te voelen wanneer ze vertelden dat ze geen vlees aten.

Bezwaard versus niet bezwaard

Van de 115 ondervraagden, gaven 17 mensen aan zich (weleens) bezwaard te voelen om te vertellen dat ze geen vlees eten. Onder de bezwaarden bevonden zich 4 mannen. Onder de 98 mensen die er geen probleem mee hadden, bevonden zich 17 mannen. 

Lees ook: Vegetarische pasta bolognese bomvol groenten, dit lust iedereen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Munchies, The Food Man Project,  Kookfans | Beeld: Pexels