Maayke

Maaltijden worden tijdens een appeldag vervangen door vijf tot zeven groene appels

De een zweert erbij en de ander laat het liever aan zich voorbij gaan: een appeldag. Met een appeldag is het mogelijk om je lichaam te ontgiften door maaltijden te vervangen door groene appels. Maar werkt deze manier van ontgiften wel zo goed als beweerd wordt? Dit is het antwoord.

Appeldag

Wie begint met het afslankplan van NewFysic wordt geadviseerd om een dag het ontbijt en de lunch te vervangen door vijf tot zeven groene appels. Je ontgift je lichaam op deze manier, zodat je een extra goede start maakt aan het afslankprogramma. Women’s Health sprak met hoogleraar voeding en gezondheid van de Vrije Universiteit Amsterdam, Jaap Seidell, of een appeldag daadwerkelijk goed is voor ons lichaam.

Voedingsstoffen appels

Seidell legt uit dat appels vooral suiker, water, vezels en voedingsstoffen als antioxidanten en vitamine C bevatten. “Deze voedingsstoffen vind je in de meeste soorten fruit. De voedingsstoffendichtheid van appels is dan weer relatief laag wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld bessen.” Met voedingsstoffendichtheid wordt de hoeveelheid essentiële voedingsstoffen bedoeld die het voedingsmiddel bevat in verhouding tot het aantal calorieën. “Hoe hoger de voedingsstoffendichtheid hoe gunstiger”, aldus Seidell.

Vet en vocht onttrekken

Volgens de website van het dieetprogramma NewFysic werken appels van alle fruitsoorten het beste om vet en overtollig vocht uit de ingewanden te onttrekken. Seidell ontkracht deze bewering. “Dit is onzin, hier is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Fruit, en dus ook een appel, onttrekt geen vet en vocht uit het lichaam”, zo stelt de hoogleraar.

Lichaam ontgiften met appels

Dan de grote vraag, want werkt een appeldag daadwerkelijk om je lichaam te ontgiften? Ook deze bewering ontkracht de hoogleraar. Volgens hem is er namelijk geen sprake van een bijzonder effect van appels eten op het lichaam. Daar komt bij dat de zuren en suikers in appels niet bevorderlijk zijn voor het gebit. “De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit. Er is geen sprake van ontgifting van je lichaam, hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis”, legt Seidell uit. Organen als je lever en nieren ontgiften het lichaam al dag en nacht door. Om deze ontgiftende organen de nodige rust te geven is het verstandig om niet te veel en te vaak te eten. “Zo nu en dan periodiek vasten is prima, maar met ontgiften heeft het niets te maken”, sluit Seidell af.

Lees ook: Moeite om in slaap te vallen? Deze 7 drankjes helpen bij een goede nachtrust

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Libreshot