Maayke

Volgens de topchef is een vijzel ‘s werelds oudste gadget in de keuken

Wellicht heb je er nog eentje achterin je keukenkastje staan: een vijzel. We gebruiken het ouderwetse keukengereedschap steeds minder in de keuken. Want waarom alles met de hand doen als er hightech keukenmachines zijn die al het zware werk voor je doen? Zonde, zo laat ook topchef Jamie Oliver weten, want de vijzel kan voor veel verschillende dingen in de keuken gebruikt worden. Hij deelt een aantal van zijn vijzeltips.

De vijzel van vroeger

De vijzel is een van de oudste hulpmiddelen in de keuken ter wereld. De beker met een stamper wordt gemaakt uit hard materiaal zoals steen, brons, koper, aardewerk of zelfs kristal. In veel gevallen wordt de vijzel in de keuken gebruikt om kruiden fijn te malen of om sauzen, marinades of soepen te maken. Ook in chemische laboratoria werd vroeger vaak de vijzel erbij gepakt om bepaalde stoffen tot poeder om te zetten.

Waarom een vijzel gebruiken

Volgens de Britse topchef Jamie Oliver is de vijzel een bescheiden en geweldig stuk gereedschap voor in de keuken. Een saai gerecht kan volgens de chef dankzij een vijzel omgetoverd worden tot een sublieme smaaksensatie. Dit heeft te maken met het feit dat je in een vijzel de ingrediënten kneust in plaats van het te pureren of snijden. Een veel betere methode om smaken beter tot z’n recht te laten komen, zo stelt Jamie. 

Ovenaardappelen

Om ouderwetse pieper meer smaak te geven pakt Jamie in de keuken regelmatig zijn vijzel erbij. In de vijzel kneust hij wat verse rozemarijn en voeg hij hier wat geperste knoflook en olijfolie aan toe. Voordat de aardappels de oven in gaan, sprenkelt hij de kruidenmelange erover om ze een heerlijke kruidige smaak te geven.

Pesto

We kunnen pesto tegenwoordig in iedere supermarkt verkrijgen. Maar wist je dat het veel lekkerder is om deze Italiaanse kruidenspread zelf te maken? Jamie gebruikt hiervoor zijn vijzel en voegt hier verse basilicumblaadjes, amandelen, parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie aan toe. Als extra touch kan je er nog wat extra blaadjes munt aan toe voegen voor een extra frisse smaak. Door de ingrediënten gezamenlijk te kneuzen in plaats van te pureren, komen de smaken volgens de kok veel beter vrij.

Suiker met een smaakje

Niet alleen hartige kruidenmelanges kunnen gemakkelijk gemaakt worden met behulp van een vijzel. Ook zoete gerechten kunnen een extra smaaksensentatie krijgen volgens de chef door ingrediënten aan de suiker toe te voegen. Zo doet hij wat suiker in de vijzel en voegt daar basilicum of gember aan toe om de suiker meer smaak te geven. Lekker door de yoghurt of over wat vers fruit.

Koffiebonen met kaas

Het klinkt ons wat gek in de oren: koffie met kaas. Echter, volgens de kok is het een heerlijke smaakcombinatie. In een vijzel kneust hij wat koffiebonen en serveert hij dit met honing bij een kaasplankje. Het is in ieder geval het proberen waard, toch?

Lees ook: Met dit geheime trucje maak je je vlees een stuk malser

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: YouTube Jamie Oliver | Beeld: Videostill YouTube